Οι εσωστρεφείς άνθρωποι βίωσαν χειρότερα την καραντίνα
27 Απριλίου 2021, 09:00
Σύμφωνα με άρθρο της ψυχολόγου Lis Kiu από το Πανεπιστήμιο De Montfort στο The Conversation, τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζουμε για όσους είναι εσωστρεφείς και συνήθιζαν να είναι πολύ μόνοι τους και πριν από την πανδημία και τις καραντίνες...
Στην ψυχολογία, η εξωστρέφεια συνδέεται με περισσότερη ευεξία, ευτυχία και ισορροπημένη ψυχική υγεία. Παρά τον περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που ίσως θα λέγαμε ότι ταιριάζει περισσότερο στους εσωστρεφείς χαρακτήρες, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ευημερία των εξωστρεφών ατόμων δεν κλονίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdowns.
Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας ανέδειξαν ότι τα lockdowns δεν είναι ακριβός ο… παράδεισος για τους εσωστρεφείς μιας και αυτό το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα τους συνδέθηκε με αυξημένο άγχος, μοναξιά και συμπτώματα κατάθλιψης. Στον αντίποδα, οι εξωστρεφείς παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από μια πρόσφατη διαχρονική μελέτη που εξέτασε 484 φοιτητές κολεγίων της Αμερικής κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, εποχή που συνέπεσε με ένα καθολικό, σχεδόν παγκόσμιο lockdown. Όσο βυθιζόμασταν βαθύτερα στη νέα πραγματικότητα, τα εσωστρεφή άτομα βίωναν αυξημένο άγχος, σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν μείωση του άγχους τους. Το ενδιαφέρον όμως είναι το τι συνέβη με τη διάθεσή τους, καθώς η κατάσταση αντιστράφηκε: οι εξωστρεφείς παρουσίασαν μείωση της καλής διάθεσης στην αρχή της πανδημίας, ενώ οι εσωστρεφείς παρουσίασαν ελαφρώς βελτιωμένη διάθεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά την πτώση της διάθεσης των εξωστρεφών χαρακτήρων, ανέφεραν ακόμη μια γενικά πιο θετική διάθεση από τους εσωστρεφείς συνομηλίκους τους.
Το "κλειδί" για την ερμηνεία αυτών των ευρημάτων βρίσκεται στον τρόπο ζωής τόσο των εξωστρεφών χαρακτήρων όσο κα των εσωστρεφών. Παρά τον εγκλεισμό, για τους εξωστρεφείς οι δίαυλοι επικοινωνίας παρέμειναν ανοιχτοί με τη χρήση της τεχνολογίας ακόμα κι αν διέμεναν μόνοι τους, οπότε δεν έχασαν την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα, οι εσωστρεφείς, μπορεί αρχικά να αγκάλιασαν με χαρά τη συνθήκη, όμως στην πορεία να μην βρήκαν την πολυπόθητη ηρεμία σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν κατοικούσαν μόνοι τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόλο τα περιοριστικά μέτρα, οι εξωστρεφείς συνέχισαν να κάνουν τις δραστηριότητες που γεμίζουν τις μπαταρίες τους και τους κάνει να νιώθουν καλά: να βρίσκουν υποστήριξη στον κοινωνικό τους περίγυρο και να διατηρούν τις υγιείς τους συνήθειες. Μια σχετική έρευνα πρόσφατα μάλιστα διερεύνησε τη διαχείριση κρίσεων από τους εξωστρεφείς και διαπίστωσε ότι η εξωστρέφεια σχετίζεται με περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως η αναζήτηση συναισθηματικής υποστήριξης. Αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με την τεκμηριωμένη σχέση εξωστρέφειας και περισσότερης αισιοδοξίας.