ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταβολική "οδός" στον εγκέφαλο ευθύνεται για την κατάθλιψη των έφηβων κοριτσιών

31 Μαρτίου 2025, 10:00

images

Η "οδός κυνουρενίνης" είναι μια μεταβολική οδός για την οποία ερευνητές από το King's College του Λονδίνου αναφέρουν ότι συμμετέχει στο γεγονός ότι τα κορίτσια στην εφηβεία παρουσιάζουν πιο συχνά κατάθλιψη από τα συνομήλικα αγόρια.

Η κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή που επηρεάζει παγκοσμίως παραπάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους με τις γυναίκες να έχουν διπλές πιθανότητες να την αναπτύξουν σε σχέση με τους άνδρες, με τη διαδικασία να ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία. Τώρα ερευνητές μελέτησαν τη βιολογική διαδικασία που οδηγεί στην ψυχική αυτή διαταραχή και εντόπισαν ενδείξεις ότι η οδός κυνουρενίνης στις έφηβες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα MQ Mental Health Research και National Institute for Health and Care Research (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre (BRC), δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Biological Psychiatry .

Η "οδός κυνουρενίνης" είναι μία σειρά από χημικές αντιδράσεις που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συναντάμε σε κάποιες τροφές. Η τρυπτοφάνη μπορεί να πάρει δύο "δρόμους" στον εγκέφαλο: Είτε να δημιουργήσει νευροπροστατευτικά χημικά είτε να δημιουργήσει νευροτοξίνες που βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Valeria Mondelli, Καθηγήτρια Ψυχονευρολόγος Ανοσοποιητικού Συστήματος στο King's IoPPN "η εφηβεία είναι μία φάση στη ζωή του ανθρώπου κατά την οποία γίνονται αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι επιδρά και στην ψυχολογία ανάλογα με το φύλο του εφήβου". Η ειδικός εξηγεί ότι η οδός κυνουρενίνης παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία κατάθλιψης στους έφηβους και ειδικά στα κορίτσια. "Το αν τελικά το νέο παιδί θα αναπτύξει στην ενήλικη ζωή κατάθλιψη ή όχι εξαρτάται βέβαια και από κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Αλλά το υπόβαθρο είναι βιολογικό".

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από 150 έφηβους 14 με 16 ετών από την Βραζιλία, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες: Σε αυτούς που χαρακτηρίστηκαν υψηλού κινδύνου, αυτούς που ήταν χαμηλού κινδύνου και τέλος αυτούς που είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη. Οι μισοί ήταν αγόρια και οι άλλοι μισοί κορίτσια. Η παρακολούθηση συνεχίστηκε επί 3 χρόνια με συχνές εξετάσεις -αίματος και ψυχολογικές-. 

Αυτό που διαπίστωσαν μετά το πέρας των 3 ετών οι ερευνητές του King's College ήταν ότι οι έφηβοι υψηλού κινδύνου και όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη, είχαν σταθερά κακή επίδραση της κυνουρενίνης. Τα κορίτσια μάλιστα ήταν σαφές ότι επηρεάζονταν περισσότερο.



Σχετικά Άρθρα