To ενδιαφέρον για την Πολιτική και τα Κοινά είναι ισχυρότερο σε μέλη κάποιων οικογενειών
26 Μαρτίου 2025, 09:00

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Politics and the Life Sciences αποκαλύπτει ότι οι γενετικές προδιαθέσεις για πολιτικό ενδιαφέρον εκδηλώνονται πιο έντονα σε εφήβους από πιο εύπορες οικογένειες. Η πολιτική δέσμευση ακολουθεί κοινωνικοοικονομικές γραμμές, με τα πλουσιότερα άτομα να επιδεικνύουν γενικά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ενώ προηγούμενες έρευνες απέδιδαν αυτές τις ανισότητες κυρίως στην κοινωνικοποίηση κατά την παιδική ηλικία, τώρα γνωρίζουμε ότι το πολιτικό ενδιαφέρον και η συμμετοχή έχουν επίσης σημαντικά γενετικά στοιχεία. Αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Το οικογενειακό εισόδημα δημιουργεί συνθήκες που είτε ενισχύουν, είτε καταστέλλουν την έκφραση γενετικών προδιαθέσεων προς την πολιτική δέσμευση;
Οι ερευνητές Sebastian Jungkunz και Paul Marx ανέλυσαν δεδομένα από τη γερμανική μελέτη TwinLife, ένα ολοκληρωμένο διαχρονικό έργο που παρακολουθεί τις γενετικές και περιβαλλοντικές επιρροές σε διάφορα αποτελέσματα της ζωής. Συγκρίνοντας τα μονοζυγωτικά δίδυμα (που μοιράζονται το 100% του γενετικού τους υλικού) με τα διζυγωτικά δίδυμα (που μοιράζονται περίπου το 50%), οι ερευνητές θα μπορούσαν να απομονώσουν γενετικές επιδράσεις από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η μελέτη περιελάμβανε 6.174 άτομα ηλικίας 10 έως 29 ετών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εφήβους μεταξύ 10 και 18 ετών - μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της πολιτικής ταυτότητας.
Οι συμμετέχοντες από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα βαθμολόγησαν το πολιτικό τους ενδιαφέρον σε μια κλίμακα 4 βαθμών. Για να εξασφαλίσουν δίκαιες συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικών συνθέσεων των νοικοκυριών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Αυτή η μεθοδολογική προσέγγιση τους επέτρεψε να εκτιμήσουν τη σχετική συμβολή των γενετικών προδιαθέσεων, του κοινού οικογενειακού περιβάλλοντος και των μοναδικών ατομικών εμπειριών στο πολιτικό ενδιαφέρον.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30-40% της διακύμανσης του πολιτικού ενδιαφέροντος μεταξύ των εφήβων. Ωστόσο, αυτό το γενετικό αποτέλεσμα δεν ήταν ομοιόμορφο σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Στα πιο εύπορα νοικοκυριά, οι γενετικές επιρροές έπαιξαν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού ενδιαφέροντος, ενώ σε λιγότερο εύπορες οικογένειες, αυτές οι γενετικές επιδράσεις μειώθηκαν.
Σε περιβάλλοντα χαμηλού εισοδήματος, το πολιτικό ενδιαφέρον φαίνεται να διαμορφώνεται περισσότερο από εξωτερικές συνθήκες, όπως η οικογενειακή δυναμική ή το οικονομικό άγχος, παρά από εγγενείς προδιαθέσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομική δυσπραγία μπορεί να περιορίσει την έκφραση γενετικών τάσεων προς την πολιτική δέσμευση.
Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της πολιτικής ανισότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές.
Tags: γενετική, πολιτισμικές διαφορές