ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η έκθεση στο φως πριν από την αφύπνιση συμβάλει στην καταπολέμηση σπάνιας διαταραχής

16 Απριλίου 2025, 16:00

images

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία εμπειρία γνωστή ως αδράνεια ύπνου. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Building and Environment δείχνει ότι μια απλή αλλαγή στο φωτισμό του υπνοδωματίου σας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμησή της. Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψαν ότι η έκθεση των ατόμων που κοιμούνται σε μέτρια ποσότητα φυσικού πρωινού φωτός – στην οποία εκτίθενται 20 λεπτά πριν ξυπνήσουν – οδηγεί σε βελτιωμένη εγρήγορση και μειωμένη υπνηλία σε σύγκριση με τη μηδενική ή υπερβολική έκθεση στο φως από την αυγή.

Ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μεταβούν από τον ύπνο στην αφύπνιση, ειδικά σε σύγχρονα περιβάλλοντα όπου πολλοί κοιμούνται σε εσωτερικούς χώρους με περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως. Δεδομένου ότι τα βιολογικά ρολόγια των ανθρώπων εξελίχθηκαν υπό συνθήκες φυσικού φωτισμού, η ομάδα υπέθεσε ότι το φυσικό φως, όταν χρονομετρηθεί και ελεγχθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαδικασία αφύπνισης.

Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα εργαστηριακό πείραμα που μιμήθηκε ένα συνηθισμένο περιβάλλον κρεβατοκάμαρας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Xiaorui Wang, μεταπτυχιακός φοιτητής στο School of Human Life and Ecology, και ο καθηγητής Daisuke Matsushita. 19 φοιτητές ηλικίας 20 έως 30 ετών συμμετείχαν στη μελέτη. Κάθε συμμετέχων έμεινε σε ένα ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο ύπνου για 3 νύχτες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανοκίνητες κουρτίνες για να εκθέσουν τους συμμετέχοντες σε διαφορετικούς τύπους φυσικού φωτός πριν ξυπνήσουν.

Το πείραμα εξέτασε 3 συνθήκες. Σε μια κατάσταση (που ονομάζεται ΙΑ), οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στο φυσικό φως για 20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα αφύπνισης. Σε μια άλλη κατάσταση (IB), οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στο φυσικό φως κατά την αυγή μέχρι να ξυπνήσουν. Στην 3η κατάσταση (CC), οι συμμετέχοντες δεν εκτέθηκαν στο φυσικό φως πριν ξυπνήσουν. Οι ίδιοι συμμετέχοντες βίωσαν και τις 3 καταστάσεις, 1 κάθε βράδυ.

Μετά το ξύπνημα, οι ερευνητές κατέγραψαν την υπνηλία, την εγρήγορση και την κούραση των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση στο φυσικό φως είχε μετρήσιμη επίδραση στην ποιότητα της αφύπνισης. Και οι 2 συνθήκες έκθεσης στο φως (IA και IB) συσχετίστηκαν με μειωμένη υποκειμενική υπνηλία σε σχέση με τη συνθήκη μηδενικής έκθεσης. Ωστόσο, η 20λεπτη έκθεση πριν από την αφύπνιση (IA) ήταν πιο αποτελεσματική συνολικά. Οι συμμετέχοντες στη συνθήκη IA είχαν σημαντικά χαμηλότερη αντικειμενική και υποκειμενική υπνηλία και ανταποκρίθηκαν ταχύτερα στο τεστ εγρήγορσης σε σύγκριση με το πρωί στο οποίο δεν εκτέθηκαν στο φως. Η συνθήκη IB, η οποία εξέθεσε τους συμμετέχοντες στο φως ξεκινώντας από την αυγή και πιθανώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοήθησε επίσης στη μείωση της υποκειμενικής υπνηλίας και στη βελτίωση της εγρήγορσης - αλλά σε μικρότερο βαθμό από την ΙΑ.

Ενώ τα ευρήματα υποδηλώνουν πρακτικά οφέλη από το πρωινό φυσικό φως, οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς περιορισμούς.Ωστόσο, η μελέτη συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φυσικό φως μπορεί να υποστηρίξει καλύτερες μεταβάσεις ύπνου-εγρήγορσης.


Σχετικά Άρθρα