Η ευσυνειδησία συνδέεται με υψηλότερη αναπαραγωγική επιτυχία
18 Απριλίου 2025, 09:00

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychology οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ευσυνειδησία – το να είμαστε οργανωμένοι, υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας – συνδέεται σταθερά με την απόκτηση περισσότερων παιδιών σε διαφορετικούς πολιτισμούς, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ευνοείται από τη φυσική επιλογή.
Οι ερευνητές κατανοούν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζονται τόσο από τη γενετική όσο και από τη συμπεριφορά μας, καθιστώντας τα δυνητικούς στόχους για τη φυσική επιλογή. Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα χαρακτηριστικά που συνδέονται θετικά με την αναπαραγωγική επιτυχία θα πρέπει να γίνονται κοινά με την πάροδο του χρόνου. Προηγούμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας «Big Five» (εξωστρέφεια, νευρωτισμός, ευσυνειδησία, συνεργατικότητα και δεκτικότητα για νέες εμπειρίες) σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών, με τα ευρήματα να ποικίλλουν συχνά ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο.
Όπως μεταδίδει το PsyPost, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει γενικά θετικές συνδέσεις μεταξύ της εξωστρέφειας και της απόκτησης περισσότερων παιδιών και αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ νευρωτισμού και γονιμότητας, τα στοιχεία για τα άλλα τρία χαρακτηριστικά ήταν ασυνεπή.
Έτσι, ο Janko Međedović εξέτασε δεδομένα από την World Values Surve, η οποία παρείχε ένα εξαιρετικά μεγάλο και ποικίλο δείγμα από 17 χώρες. Ο στόχος της ομάδας του ήταν να προσδιορίσουν πώς τα Big Five χαρακτηριστικά σχετίζονται με την αναπαραγωγική επιτυχία παγκοσμίως και εάν αυτές οι σχέσεις διαφέρουν με βάση το πολιτισμικό πλαίσιο.
Ο Međedović ανέλυσε δεδομένα από 22.635 συμμετέχοντες (51% γυναίκες, μέση ηλικία περίπου 42 ετών). Η αναπαραγωγική επιτυχία μετρήθηκε απλώς ως ο αυτοαναφερόμενος αριθμός βιολογικών παιδιών.
Οι αρχικοί συσχετισμοί έδειξαν μικρές αλλά σημαντικές συσχετίσεις: η ευσυνειδησία συσχετίστηκε θετικά με την απόκτηση περισσότερων παιδιών, ενώ η εξωστρέφεια, ο νευρωτισμός και η διαφάνεια έδειξαν αρνητικές συσχετίσεις. Μετά τον έλεγχο δημογραφικών μεταβλητών όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η κοινωνική τάξη, η ευσυνειδησία εμφανίστηκε ως το μόνο χαρακτηριστικό που συνδέεται σταθερά με μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία στο σύνολο του δείγματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Međedović ανακάλυψε μια μη γραμμική σχέση μεταξύ δεκτικότητας και γονιμότητας: τα άτομα με δεκτικότητα πάνω από το μέσο όρο είχαν σημαντικά λιγότερα παιδιά. Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο το εύρημα ήταν ότι η σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και της αναπαραγωγικής επιτυχίας διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η εξωστρέφεια συσχετίστηκε θετικά με τη γονιμότητα σε ορισμένες χώρες (όπως η Ταϊλάνδη), αλλά αρνητικά σε άλλες (όπως η Αλγερία και η Τυνησία). Ομοίως, ο νευρωτισμός έδειξε αρνητική συσχέτιση στην Υεμένη αλλά θετική στο Ιράκ.
Αντίθετα, η ευσυνειδησία ξεχώρισε ως το πιο σταθερά επιλεγμένο χαρακτηριστικό σε όλες τις χώρες. Όπου βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ ευσυνειδησίας και αριθμού παιδιών, η σχέση ήταν πάντα θετική. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις «εξαρτώμενες από το κράτος» θεωρίες για την εξέλιξη της προσωπικότητας, οι οποίες προτείνουν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που παρέχουν αναπαραγωγικά πλεονεκτήματα σε διαφορετικά πλαίσια.
Tags: Εγκυμοσύνη