Σχέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ψυχική υγεία των νέων
02 Απριλίου 2025, 09:00

Υπάρχει κάποιο άτομο στη ζωή σας που δεν μπορεί να σταματήσει να ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν σαν να έχει δημιουργήσει συναισθηματική εξάρτηση από πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok; Μία τέτοια προσκόλληση μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που λαμβάνουν θεραπεία για κατάθλιψη, άγχος ή σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Περίπου το 40% των ατόμων αυτών ηλικίας 8 έως 20 ετών ανέφεραν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να είναι προβληματική, λέγοντας ότι αισθάνονται δυσαρεστημένοι, αποκομμένοι και αναστατωμένοι όταν δεν μπορούν να συνδεθούν στους αγαπημένους τους ιστότοπους, αναφέρουν ερευνητές στο Journal of Affective Disorders.
Αυτοί οι νέοι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικών σκέψεων, καθώς και φτωχότερη γενική ευημερία, σε σύγκριση με συνομηλίκους που υποβάλλονταν σε θεραπεία που δεν ήταν υπερβολικά συνδεδεμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Υπάρχουν εδώ και καιρό εικασίες ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων μπορεί να είναι παράγοντας για αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, αλλά η σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Betsy Kennard, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο UT Southwestern Medical Center.
«Τα ευρήματά μας είναι διδακτικά γιατί χαρακτηρίζουν τον επιπολασμό της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά και εφήβους που λαμβάνουν φροντίδα για κατάθλιψη, αυτοκτονικές ιδέες και/ή αυτοκτονικές συμπεριφορές, κάτι που μας δίνει μια εικόνα για το πώς μπορεί να διασταυρωθούν».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις από ένα ερωτηματολόγιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμπληρώθηκε από 489 ασθενείς στο Μητρώο Κατάθλιψης και Αυτοκτονιών Νέων του Τέξας. Το μητρώο παρακολουθεί ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για κατάθλιψη ή κίνδυνο αυτοκτονίας σε 12 ακαδημαϊκά νοσοκομεία σε ολόκληρη την πολιτεία.
Οι νέοι που έκαναν υπέρμετρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερο χρόνο χρήσης στην οθόνη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Είχαν επίσης περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονίας και αυτά τα συμπτώματα έτειναν να σοβαρεύουν, σε σύγκριση με τους νέους υπό θεραπεία που δεν χρησιμοποιούσαν τόσο συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, οι νέοι που ήταν εξαρτημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάχρησης ουσιών, έδειξαν τα αποτελέσματα.
«Αυτό που βλέπουμε συχνά είναι ότι τα χαρακτηριστικά της προβληματικής χρήσης συνάδουν με εκείνα του εθισμού, με συνεχή χρήση ακόμα και όταν θέλουμε να σταματήσουμε, λαχτάρα, παραπλανητική χρήση, διαπροσωπικές διαταραχές και πολλά άλλα», πρόσθεσε.
Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να γίνει πλήρως κατανοητό το γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν αυτή την επιζήμια επίδραση σε νέους που εξαρτώνται από τη χρήση τους, είπαν οι ερευνητές.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα και δεδομένα από μελλοντικές μελέτες, για να αναπτύξουμε καλύτερες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου για την αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης νωρίτερα», κατέληξε η Kennard.