Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετά το φαινόμενο της «κρυφής πείνας»
26 Απριλίου 2025, 08:00

Με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της Aνθρώπινης Dιατροφής, ο καθηγητής Kevin Cashman συντονίζει μια ευρεία ερευνητική πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με την ονομασία Zero_Hidden Hunger_EU μαζί με τη συνάδελφό του, καθηγήτρια Mairead Kiely. Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που ηγούνται διερευνά το θέμα της «κρυφής πείνας» στην Ευρώπη. Η «κρυφή πείνα» εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες μιας ή περισσότερων από τις κρίσιμες βιταμίνες ή μέταλλα που απαιτούνται για τη διατήρηση της καλής υγείας, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση ελλείψεων, αναφέρει το Horizon: The EU Research & Innovation Magazine.
Ο Cashman, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έχει επικεντρώσει την έρευνά του κυρίως στις βιταμίνες D και K, καθώς και στη διατροφή και την υγεία των οστών.
«Τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ευρείας κλίμακας, αλλά δύσκολο να εντοπιστούν», είπε.
Ορισμένες ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών είναι εμφανείς. Για παράδειγμα, η έλλειψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) στη διατροφή των εγκύων μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση βρεφών με προβλήματα στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Αντιθέτως, ο αντίκτυπος άλλων ελλείψεων μπορεί να είναι λιγότερο άμεσα ορατός. Εάν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και τη λειτουργία πολλών οργάνων.
Μάλιστα, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. «Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη των παιδιών καθώς αναπτύσσονται», δήλωσε ο Cashman.
Οι αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα είναι πιο σαφείς όταν η Ευρώπη καταλάβει καλύτερα πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα της «κρυφής πείνας» και ποιος επηρεάζεται περισσότερο. «Τα κενά δεδομένων είναι τεράστια. Πρέπει να καλυφθούν για να μπορέσει να γίνει πολιτική», δήλωσε ο Cashman.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι για κάθε ευρώ ή δολάριο που δαπανάται για τη βελτίωση της διατροφής, μπορούν να εξοικονομηθούν χιλιάδες σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Ελπίζει ότι τα δεδομένα από την Ευρώπη θα συμβάλουν στη συνδυασμένη προσπάθεια βελτίωσης της διατροφής για όλους και αύξησης της βιωσιμότητας της παραγωγής τροφίμων.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2027. Συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από 10 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, καθώς και το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας.
Οι ερευνητές συνεργάζονται για να κατανοήσουν καλύτερα πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα της «κρυφής πείνας» και να προτείνουν λύσεις που αυξάνουν επίσης τη βιωσιμότητα του διατροφικού μας συστήματος εν γένει.
Tags: Πείνα