Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι νιώθουν πιο μόνοι μετά τη μέση ηλικία- που βρίσκεται η Κύπρος
25 Απριλίου 2025, 07:00

Οι Ευρωπαίοι, καθώς γερνούν, επιλέγουν τη μοναξιά, ωστόσο, οι Αμερικανοί απομονώνονται συνήθως στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μοναξιά έχει αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο για οποιαδήποτε πάθηση, από την κατάθλιψη και το διαβήτη τύπου 2 έως την άνοια και το εγκεφαλικό. Συχνά, όμως, θεωρείται ως ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολύ νέους και τους πολύ ηλικιωμένους, με τους μεσήλικες συχνά να μην λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές μελέτες. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα μοναξιάς περισσότερων από 64.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 90 ετών σε 29 χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ζούσαν στην Ευρώπη. Χρησιμοποίησαν μια κλίμακα για να καταγραφεί πόσο συχνά ένιωθαν οι άνθρωποι ότι τους λείπει η συντροφικότητα, ότι έμεναν εκτός ή ήταν κοινωνικά απομονωμένοι.
Mεσήλικες και μεγαλύτεροι ενήλικες ήταν πιο μοναχικοί στην Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health, ενώ ένιωθαν λιγότερο μόνοι στη Δανία, την Ελβετία και την Αυστρία.
Σε όλες τις χώρες, οι άνθρωποι έτειναν να αισθάνονται πιο μόνοι καθώς γερνούσαν – αλλά το πόσο μοναχικοί ένιωθαν εξαρτιόταν από το πού ζούσαν, με εκείνους στη Βουλγαρία και τη Λετονία να βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις με την ηλικία.
Σε όλες τις ηλικίες, η μοναξιά συνδέθηκε με την έλλειψη εργασίας την αγαμία, την κατάθλιψη ή με κακή υγεία, αλλά το πόσο σημαντικοί ήταν αυτοί οι παράγοντες εξαρτιόταν από τη χώρα και την ηλικιακή ομάδα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η έλλειψη εργασίας ήταν στενά συνδεδεμένη με τη μοναξιά στη μέση ηλικία. Ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι μεσήλικες ένιωθαν πιο μόνοι από τις παλαιότερες γενιές.
Οι διαφορές μεταξύ χωρών και ηλικιακών ομάδων υποδηλώνουν ότι η μοναξιά δεν είναι απλώς μια φυσική συνέπεια της γήρανσης – πιθανότατα συνδέεται με ευρύτερους κοινωνικούς παράγοντες όπως η εργασία, είπαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της τελευταίας ζωής», δήλωσε ο Esteban Calvo, κοσμήτορας στο Universidad Mayor στη Χιλή και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους δεν θα λύσει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα».
Tags: ηλικιωμένοι, Μοναξιά, τρίτη ηλικία