Γεγονός η νέα θεραπεία για τη γονόρροια
25 Απριλίου 2025, 18:00

Νέα θεραπεία για τη γονόρροια χαιρετίζεται ως σημαντική ανακάλυψη στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της αντοχής στα φάρμακα. Οι επιστήμονες χαιρετίζουν μια νέα αντιβιοτική θεραπεία για τη γονόρροια, την πρώτη εδώ και 3 δεκαετίες, η οποία, όπως είπαν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων.
Η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ειδικά για τις γυναίκες, για τις οποίες μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για αποβολές και προβλήματα γονιμότητας. Τα περιστατικά αντοχής στα φάρμακα γονόρροιας έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τις επιλογές θεραπείας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες για τη γονόρροια, χωρίς να έχουν βρεθεί νέα αντιβιοτικά από τη δεκαετία του 1990.
Τώρα μια μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεποτιδασίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της λοίμωξης, την αποτροπή της αντοχής στα φάρμακα και τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών.
Σύμφωνα με το The Guardian, τα αποτελέσματα της 3ης φάσης της δοκιμής τυχαιοποιημένου ελέγχου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βιέννη της Αυστρίας, τη Δευτέρα. Η δοκιμή διεξήχθη από ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και συμμετείχαν ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, το Μεξικό και την Ισπανία.
Στη μελέτη παρακολούθησης 622 ασθενών, οι ερευνητές συνέκριναν τη γεποτιδασίνη, που λαμβάνεται ως χάπι, με την καθιερωμένη θεραπεία της κεφτριαξόνης, σε μορφή ένεσης, και της αζιθρομυκίνης, ενός χαπιού.
Βρήκαν ότι το νέο χάπι είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Συγκεκριμένα, η γεποτιδασίνη ήταν αποτελεσματική έναντι των στελεχών των βακτηρίων της γονόρροιας που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με τη θεραπεία για όσους έλαβαν θεραπεία με οποιοδήποτε φάρμακο, ανέφερε το Lancet.
Οι ερευνητές είπαν ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της αύξησης των στελεχών της γονόρροιας που έχουν καταστεί ανθεκτικά στην καθιερωμένη θεραπεία. Επιπλέον, η θεραπεία μόνο με το χάπι χωρίς την ένεση θα βελτίωνε πιθανώς τις εμπειρίες των ασθενών και θα μείωνε τους απαιτούμενους πόρους υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποίησαν επίσης ότι η μελέτη εξέτασε κυρίως την γονόρροια στα γεννητικά όργανα και ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν λευκοί άνδρες. Ως εκ τούτου, χρειάστηκε περισσότερη έρευνα για να φανεί ο αντίκτυπος της θεραπείας στη γονόρροια του ορθού και του λαιμού, καθώς και σε γυναίκες, παιδιά και ασθενείς άλλων εθνοτήτων.