ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεξουαλική απόλαυση των γυναικών εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού αλλά υπάρχει και το Kamasutra

04 Απριλίου 2025, 18:00

images

Στην Ινδία, όπου το σεξ παραμένει σήμερα ένα θέμα - ταμπού, το Kamasutra, το αρχαίο ιδικό εγχειρίδιο για το σεξ έχει τη φήμη ενός «βρώμικου βιβλίου». Ωστόσο, πίσω από αυτή την αναχρονιστική άποψη, κρύβεται ένα βαθύτερο μήνυμα: Το Kamasutra είναι μία πραγματεία για τη σεξουαλική αυτονομία, μία πραγματεία που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση για τις γυναίκες.

Στη σημερινή ινδική κοινωνία, η σεξουαλική απόλαυση των γυναικών είναι σχεδόν απαγορευμένη. Οι γυναίκες συχνά διδάσκονται να καταπνίγουν τις επιθυμίες τους. Η ειρωνεία: Σε αυτήν ακριβώς τη χώρα γράφτηκε το Kamasutra!

Το Kamasutra που συντάχθηκε στην αρχαία σανσκριτική γλώσσα τον 3ο αιώνα από τον Ινδό φιλόσοφο Vatsyayana, είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο για τις σεξουαλικές στάσεις. Η λέξη "kama" σημαίνει αγάπη, σεξ, επιθυμία και ευχαρίστηση, ενώ η λέξη "sutra" μεταφράζεται σε πραγματεία. Το κείμενο διερευνά τις σχέσεις, την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες. Προσφέρει ένα πλαίσιο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση μεταξύ των συντρόφων.

Στο βιβλίο της το 2016 Redeeming the Kamasutra, η μελετήτρια της ινδικής κουλτούρας και κοινωνίας, Wendy Doniger υποστηρίζει ότι ο Vatsyayana ήταν υπέρμαχος της ευχαρίστησης των γυναικών, ενώ έκανε λόγο για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ελευθερία να εκφράσουν τις επιθυμίες τους. Μακριά από την ενίσχυση της ανδρικής κυριαρχίας, το Kamasutra τόνισε αρχικά τη σημασία της αμοιβαίας απόλαυσης και συναίνεσης. Παρουσιάζει το σεξ ως μια κοινή εμπειρία και όχι ως μια ανδρική κατάκτηση.

Η αντίληψη του Kamasutra ως ανδροκεντρικού σεξουαλικού εγχειριδίου μπορεί να εντοπιστεί στην πρώτη του αγγλική μετάφραση από το Sir Richard Burton το 1883. Ο Βρετανός στρατιώτης και εξερευνητής, παρέλειψε ή άλλαξε αποσπάσματα που τόνιζαν την αυτονομία των γυναικών. Μετατόπισε τονρόλο τους από ενεργούς συμμετέχοντες σε παθητικούς αποδέκτες της ανδρικής ευχαρίστησης.

Αντίθετα, μελετητές όπως ο Ganesh Saili υποστήριξαν ότι το Kamasutra αρχικά απεικόνιζε τις γυναίκες ως ίσους συντρόφους στην οικειότητα. Σύμφωνα με το κείμενο, οι γυναίκες επικοινωνούσαν τις ανάγκες τους μέσω χειρονομιών, συναισθημάτων και λέξεων, διασφαλίζοντας ότι η ευχαρίστησή τους εκτιμάται εξίσου με αυτή των ανδρών.

Παρά την πλούσια ιστορία, η ινδική κοινωνία συνεχίζει να καταστέλλει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Η Ινδή σεξουαλική παιδαγωγός και δημοσιογράφος Leeza Mangaldas υποστηρίζει ότι η σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών παραμένει ένα θέμα-ταμπού, που ελέγχεται από πολιτιστικές προσδοκίες που υπαγορεύουν οι γυναίκες να παραμένουν σιωπηλές, υποτελείς και σεξουαλικά ανενεργές πριν από το γάμο.

Η κοινωνικός επιστήμονας, Deepa Narayan, υποστηρίζει ότι αυτή η καταστολή ξεκινά από το σπίτι. Τα κορίτσια συχνά διδάσκονται να αρνούνται το σώμα τους και να δίνουν προτεραιότητα στις αντρικές επιθυμίες.

Αυτός ο έλεγχος επεκτείνεται σε πατριαρχικά κοινωνικά πρότυπα που υποστηρίζουν την παρθενία ως αρετή για τις γυναίκες, ενώ δεν επιβάλλεται καμία τέτοια προσδοκία στους άνδρες. Το σεξ θεωρείται ως κάτι που οι γυναίκες «δίνουν» και όχι ως κάτι που βιώνουν. Το σεξ είναι για τους άνδρες, αλλά για τις γυναίκες, έχει ως μόνο στόχο την αναπαραγωγή.

Τελικά, το Kamasutra αντιπροσωπεύει μια σύγκρουση μεταξύ της πατριαρχίας και ενός οράματος για τη σεξουαλική ελευθερία. Η θεώρησή του ως οδηγού για τη σεξουαλική ενδυνάμωση θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάλειψη των εδραιωμένων στερεοτύπων και στη θέση νέων βάσεων για τη συζήτηση γύρω από την ευχαρίστηση των γυναικών. Σε έναν κόσμο όπου η γυναικεία επιθυμία εξακολουθεί να ελέγχεται ευρέως, αυτό το αρχαίο χειρόγραφο μάς υπενθυμίζει ότι η γυναικεία ευχαρίστηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα.




Σχετικά Άρθρα