ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να πείσετε κάποιον να αλλάξει άποψη χωρίς να καυγαδίσετε

28 Μαρτίου 2025, 18:00

images

«Η ανάπτυξη της γνώσης εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαφωνία», ισχυρίστηκε ο φιλόσοφος Karl Popper. Έγραφε για τους κινδύνους του δογματισμού στην Επιστήμη αλλά τα λόγια του θα μπορούσαν να ισχύουν για την κοσμοθεωρία οποιουδήποτε. Και αν θέλετε να τελειώσει μία διαφωνία αλλάζοντας τη γνώμη κάποιου, πρέπει να το κάνετε με το σωστό τρόπο. Νέα ψυχολογική έρευνα μπορεί να μάς βοηθήσει να έχουμε πιο εποικοδομητικές συζητήσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα, ειδικά με άτομα που αγαπάμε και θέλουμε να έχουμε μαζί τους καλές σχέσεις.

Μερικές από τις στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακές. Ακολουθούν κάποιες από αυτές:

Να είστε περίεργοι

Ένας από τους κύριους παράγοντες σοβαρής διαφωνίας ήταν εμφανής στην πρόσφατη Μελέτη Φιλίας, η οποία περιελάμβανε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο δόθηκε στους αναγνώστες του BBC.com τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Σε μια ενότητα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν μια συζήτηση με κάποιον που διαφωνούσε μαζί τους για ορισμένα πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων ρωτήθηκε για τις προθέσεις του – εάν στόχευε να πείσει το άλλο άτομο, να μάθει από αυτούς ή να διαφωνήσει μαζί του – και επίσης την εντύπωσή του για τις προθέσεις του άλλου ατόμου. Συνολικά, οι 1.912 συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν πόσο πολύ ήθελαν οι άλλοι να τους πείσουν για την άποψή τους, ενώ ταυτόχρονα, υποτίμησαν πόσο πολύ ήθελε ο άλλος να μάθει και να κατανοήσει τις διαφορετικές απόψεις.

Αυτό αξίζει να το θυμόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση: το άλλο άτομο μπορεί να είναι πιο ανοιχτό σε μια καλόπιστη συζήτηση από ό,τι νομίζουμε, και θα πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με το σεβασμό που απαιτείται.

Μοιραστείτε προσωπικές εμπειρίες

Κατά την ανταλλαγή απόψεων, δεν θα πρέπει να φοβάστε να μοιραστείτε την εμπειρία σας από πρώτο χέρι για το θέμα, καθώς μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματολογία σας.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται ευρέως. Όταν η Emily Kubin στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 251 συμμετέχοντες να περιγράψουν τους καλύτερους τρόπους για να παρουσιάσουν τη γνώμη τους για ένα θέμα όπως ο γάμος ομοφυλόφιλων ή η άμβλωση, το 56% επέλεξε την παρουσίαση γεγονότων και αποδεικτικών στοιχείων, ενώ μόλις το 21% επέλεξε την έκφραση προσωπικής εμπειρίας.  

Ακούστε και μάθετε

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ένα βασικό επίπεδο ευγένειας – όχι μόνο προς τον συνομιλητή σας, αλλά και όταν μιλάτε για οποιονδήποτε άλλον μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων προσώπων.

Έρευνα από το Jeremy Frimer στο Πανεπιστήμιο του Winnipeg και τη Linda Skitka στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αγενής συμπεριφορά είναι πολύ πιο πιθανό να αποξενώσει το άτομο που θέλετε να πείσετε παρά να αλλάξετε τη γνώμη του και μπορεί ακόμη και να απογοητεύσει τους ανθρώπους που είχαν ήδη υιοθετήσει την άποψή σας.

Επιδεικνύοντας γνήσια περιέργεια, κοινοποιώντας τις προσωπικές σας εμπειρίες και διατηρώντας μια πολιτική στάση, μπορεί να εκπλαγείτε από τις δυνατότητές σας να πείσετε ή να αναθεωρήσετε σχετικά με ένα ζήτημα.




Σχετικά Άρθρα