ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ποτά διαίτης και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

20 Απριλίου 2025, 09:00

images

Τα μείγματα πρόσθετων τροφίμων που βρίσκονται συνήθως σε διαιτητικά ποτά, σούπες, γαλακτοκομικά επιδόρπια και σάλτσες μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ένα μείγμα πρόσθετων που εντοπίζεται συνήθως σε τεχνητά γλυκαντικά ποτά αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 13% σε μια ομάδα σχεδόν 110.000 ατόμων, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό PLOS Medicine. Ομοίως, ένα μείγμα προσθέτων που σχετίζεται με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αποθέματα και οι σάλτσες, αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 8%, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πολλά πρόσθετα που υπάρχουν σε αρκετά προϊόντα καταναλώνονται συχνά μαζί και ότι ορισμένα μείγματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο αυτής της ασθένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Marie Payen de la Garanderie, διδακτορική φοιτήτρια στο INSERM, έναν ερευνητικό οργανισμό υγείας στη Γαλλία.

«Αυτές οι ουσίες μπορεί επομένως να αντιπροσωπεύουν έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, ανοίγοντας το δρόμο για στρατηγικές πρόληψης του διαβήτη τύπου 2».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 108.000 άτομα που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια γαλλική μελέτη που αξιολογούσε τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και υγείας. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά αρχεία 2 έως 15 ημερών που παρακολουθούσαν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώθηκαν. Στη συνέχεια, η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για σχεδόν 8 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5 διαφορετικά μείγματα προσθέτων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, για να δουν εάν είχαν κάποια επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη.

Δύο από τα μείγματα αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

•Το πρώτο μείγμα περιελάμβανε πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε ποτά διατροφής, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστών οξύτητας, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές.

•Το άλλο μείγμα, που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, περιείχε αρκετούς γαλακτωματοποιητές, ένα συντηρητικό (σορβικό κάλιο) και έναν χρωστικό παράγοντα (κουρκουμίνη).

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί γιατί αυτά τα ειδικά μείγματα προσθέτων θα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

«Αυτή η μελέτη παρατήρησης από μόνη της δεν αρκεί για να εδραιώσει μια αιτιώδη σχέση», είπε η de la Garanderie. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας συνάδουν με πρόσφατες (εργαστηριακές) πειραματικές εργασίες που υποδηλώνουν πιθανά αποτελέσματα κοκτέιλ» μεταξύ διαφόρων πρόσθετων.



Σχετικά Άρθρα