Κατανοώντας τη συνεργασία μεταξύ προσώπων μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων
25 Νοεμβρίου 2023, 08:00
Μία ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Harald Schupp, καθηγητή Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Konstanz, οραματίστηκε τη χρήση του γνωστού παιχνιδιού υπολογιστή Pacman, ως μέσο για τη μελέτη της συνεργατικής συμπεριφοράς, αξιοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ). Διεξάγοντας τη μελέτη ως μέρος του Cluster of Excellence Center for the Advanced Study of Collective Behaviour, οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Psychophysiology.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα, 2 παίκτες αντί για 1, πρέπει να καθοδηγήσουν από κοινού τον Pacman στον στόχο. Κατά τη διάρκεια κάθε παιχνιδιού, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις των παικτών καταγράφονταν μέσω ΗΕΓ. Η ομάδα υπέθεσε ότι ο ρόλος του παιχνιδιού, επηρεάζει σημαντικά τις εγκεφαλικές αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, εξέτασαν το συστατικό P3, μια καλά μελετημένη εγκεφαλική αντίδραση που εμφανίζει ισχυρότερη εκτροπή παρουσία σημαντικών και σχετικών με την εργασία ερεθισμάτων.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή τους: "Το P3 αυξήθηκε όχι μόνο όταν το σύμβολο υποδείκνυε την κατεύθυνση της επόμενης κίνησης, αλλά και όταν παρατηρούσε αν ο συμπαίκτης επέλεξε το σωστό σύμβολο", λέει ο υποψήφιος διδάκτορας Karl-Philipp Flösch, ο οποίος ηγήθηκε του πειράματος. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος που αναλαμβάνουμε κατά τη συνεργασία, καθορίζει την πληροφοριακή αξία των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων κατά περίπτωση.
Οι μετρήσεις ΗΕΓ επιτρέπουν τη δυναμική χαρτογράφηση των εγκεφαλικών διεργασιών που εμπλέκονται.
«Η συνεργατική υιοθέτηση ρόλων δομεί ολόκληρη την κοινωνία μας», συνοψίζει ο Schupp, παρέχοντας το πλαίσιο για τη μελέτη. "Ένα άτομο πετυχαίνει λίγα μόνο του, αλλά συλλογικά, η ανθρωπότητα φτάνει ακόμα και στο φεγγάρι», λέει ο Flösch, προσθέτοντας ότι τα παιδιά από νωρίς αναλαμβάνουν ατομικούς ρόλους, κατανοώντας έτσι την έννοια της συνεργασίας. Κατά συνέπεια, αυτή η υιοθέτηση ρόλου συμβαίνει σχεδόν αβίαστα και αυτόματα για εμάς κάθε μέρα. «Ο εγκέφαλός μας είναι πρακτικά φτιαγμένος για αυτό, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της μελέτης μας».
Tags: Εγκέφαλος, καλή ψυχολογία