Αυξημένη η χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης για καλύτερο ύπνο
07 Φεβρουαρίου 2022, 09:00
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης, σε όλο και πιο υψηλές δόσεις, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Medical Association.
Η μελατονίνη είναι μία από τις ορμόνες που παράγει το σώμα. «Το σώμα σας παράγει φυσικά μελατονίνη στην επίφυση και είναι μια απαραίτητη ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού», είπε η Δρ Stacie J. Stephenson, γνωστή ως «VibrantDoc», αναγνωρισμένη στη Λειτουργική Ιατρική και συγγραφέας του βιβλίου αυτοφροντίδας «Vibrant: A Groundbreaking Program to Get Energized, Reverse Aging, and Glow».
Η επίφυση είναι αυτή που δημιουργεί το αίσθημα της νύστας, εκκρίνοντας μελατονίνη... «Μπορεί συνεπώς να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι», εξήγησε η Stephenson και συμπλήρωσε: «Η περιστασιακή χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού δίνοντας στο σώμα σας αυτό που η επίφυση σας μπορεί να μην παράγει επαρκώς».
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περίπου 20 ετών, προκειμένου να εξετάσουν τον αναφερόμενο επιπολασμό και τις τάσεις στη χρήση συμπληρωματικής μελατονίνης σε περισσότερους από 55.000 ενήλικες στις ΗΠΑ. Ήθελαν επίσης να προσδιορίσουν το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν περισσότερα από 5 χιλιοστόγραμμα (mg) του βοηθήματος ύπνου την ημέρα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μέχρι το 2018, οι άνθρωποι έπαιρναν διπλάσια ποσότητα μελατονίνης σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
«Δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης εξωγενούς μελατονίνης, οι παρατηρήσεις μας υποστηρίζουν την ανάγκη για καλύτερη συνειδητοποίηση της ασφάλειας και των επιδράσεων των συμπληρωμάτων μελατονίνης στο κοινό, καθώς και στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα», δήλωσε η Naima Covassin , PhD, ανώτερη ερευνήτρια στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
Πρόσθεσε ότι λίγα είναι γνωστά για το πώς η μελατονίνη αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και εάν η χρόνια χρήση είναι ασφαλής. «Ενώ τα συμπληρώματα μελατονίνης γενικά θεωρούνται ασφαλή και ανεκτά (από τον οργανισμό), έχουν αναφερθεί παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις και σε ασθενείς με προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για την υγεία», δήλωσε η Covassin.
Τόνισε δε ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα της συμπληρωματικής μελατονίνης υποστηρίζει την ανάγκη για καλύτερη συνειδητοποίηση της ασφάλειας και των επιπτώσεων των συμπληρωμάτων μελατονίνης μεταξύ του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.
«Τα αποτελέσματα της αυξημένης κατανάλωσης μελατονίνης από το 1999 - 2000 έως το 2017 - 2018 δεν ήταν εκπληκτικά», είπε η Covassin. «Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι όταν βρήκαμε μια αύξηση στη χρήση υψηλής δόσης μελατονίνης (πάνω από 5 mg την ημέρα), η οποία έχει γίνει εμφανής τα τελευταία χρόνια».
Tags: αϋπνία, κιρκάδιος ρυθμός, μελατονίνη, ύπνος