Χαρακτηριστικά του αυτισμού και γιατί κάποια εξυπηρετούν το άτομο
01 Δεκεμβρίου 2022, 10:00
Ο αυτισμός, επηρεάζει 1 στα 100 παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή η αναπτυξιακή νόσος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο απορροφά, επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται σε πληροφορίες. Συνήθως ο αυτισμός κατηγοριοποιείται από ήπιος έως σοβαρός. Στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM 5), που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, αυτό το φάσμα χωρίζεται σε επίπεδα 1, 2 και 3, όπου τα άτομα με αυτισμό επιπέδου 3 χρειάζονται «πολύ ουσιαστική υποστήριξη». Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αναγκών και εμπειριών, καθώς και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.
Πάρτε για παράδειγμα το στροβιλισμό και το λίκνισμα. Αυτού του είδους οι ρυθμικές επαναλαμβανόμενες ενέργειες – ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων με αυτισμό – είναι γνωστές ως αυτοδιεγερτική συμπεριφορά ή «διέγερση». Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν κινήσεις, όπως χτυπήματα χεριών, τίναγμα ποδιών και των δακτύλων.
Η διέγερση μπορεί να φαίνεται άσκοπη ή ακόμα και ενοχλητική στους άλλους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που στοχεύουν στην αλλαγή ή τη μείωσή της. Ενώ ορισμένες μορφές υποκίνησης μπορεί να είναι επιβλαβείς και πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως το να χτυπά ένα παιδί το κεφάλι του επανειλημμένα σε έναν τοίχο, άλλες είναι χρήσιμες και βοηθητικές. Δεν αποτελούν κινήσεις εκτός ελέγχου, αλλά εξυπηρετούν έναν σκοπό και μπορούν να είναι ένας μηχανισμός τον οποίο χρησιμοποιούν τα αυτιστικά άτομα για να ηρεμήσουν ή να αποβάλουν το άγχος.
«Είναι κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο και καταπραϋντικό, αλλά ακόμη και στο πιο πρόσφατο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών DSM 5 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, την «ψυχιατρική Βίβλο», αυτού του είδους οι συμπεριφορές ταξινομούνται ως άσκοπες», λέει ο Steven Kapp. αναπτυξιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οποίος διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 13 ετών. «Έτσι, νομίζω ότι πολλοί ερευνητές έχουν δυσκολευτεί να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι επιδίδονται σε αυτές τις συμπεριφορές».
Ο αυτισμός του Kapp φαίνεται να το βοηθά ιδιαίτερα στο επάγγελμά του και, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη προσπάθεια από άλλους ερευνητές να βασιστούν στις απόψεις των αυτιστικών ατόμων για τη δική τους εμπειρία. Αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τις εντυπώσεις ή τις κρίσεις των τρίτων που απλώς παρατηρούν τα άτομα με αυτισμό.
«Υπάρχουν πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι που εξακολουθούν να ασχολούνται με τη διέγερση», λέει ο Kapp. "Αλλά είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουμε δημόσια επειδή [οι άλλοι] συχνά δεν καταλαβαίνουν, οπότε το στιγματίζουν. Όταν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν, είναι πιο πιθανό να το αποδεχτούν. Σε αυτό το συμπέρασμα οδήγησε η μελέτη της οποίας ηγούμουν".
Tags: Αυτισμός, φάσμα αυτισμού