Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ανάγκη από ένα κατοικίδιο ζώο
26 September 2021, 09:00
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Veterinary Science αναφέρει ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από την καθημερινή τους επαφή με γάτες.
Η Δρ Gretchen Carlisle από το Ερευνητικό Κέντρο για την Αλληλεπίδραση Ανθρώπων και Ζώων του Πανεπιστημίου του Missouri, μελέτησε το θέμα και σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να εξετάσουμε όχι μόνο το πώς οι οικογένειες με παιδιά που έχουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού μπορεί να ωφεληθούν από αυτά τα υπέροχα ζώα συντροφιάς, αλλά και το αν η σχέση αυτή είναι αγχωτική για τις γάτες που υιοθετούνται σε ένα νέο και ίσως απρόβλεπτο περιβάλλον. Στη μελέτη μας, βρήκαμε ότι οι γάτες προσαρμόστηκαν καλά στις νέες τους οικογένειες και στρεσάρονταν ολοένα και λιγότερο με την πάροδο του χρόνου».
Η ίδια και η ομάδα της παρακολούθησαν γάτες που υιοθετήθηκαν από οικογένειες με ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού. Οι γάτες εξετάστηκαν μέσω ενός προφίλ, που ήταν σχεδιασμένο για να εντοπίζει εκείνες με ήρεμο χαρακτήρα. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν τα σπίτια για να ελέγξουν τις γάτες δύο με τρεις ημέρες μετά την υιοθεσία τους και κάθε έξι εβδομάδες για διάστημα 5 μηνών.
Για να εξετάσουν το στρες των ζώων, οι επιστήμονες αναζήτησαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στα κόπρανα, διαπιστώνοντας ότι όσο περνούσε ο καιρός, η ορμόνη μειωνόταν.
«Οι γάτες τείνουν, επίσης, να χάνουν βάρος επειδή όταν είναι στρεσαρισμένες δεν τρώνε, αλλά βρήκαμε ότι τα συγκεκριμένα ζώα τελικά πήραν λίγο βάρος μετά την υιοθεσία τους από τις οικογένειες και το διατήρησαν με την πάροδο του χρόνου. Επομένως και τα δύο ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γάτες προσαρμόστηκαν καλά», υποστηρίζει η Δρ Carlisle.
«Κάποιες οικογένειες ενδεχομένως να χρειάζονται το ταίριασμα μιας γάτας με τα παιδιά τους. Και η χρήση αντικειμενικών μετρήσεων, βασισμένων σε έρευνες για τον έλεγχο του χαρακτήρα τους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πιθανοτήτων μιας επιτυχημένης και μακροχρόνιας υιοθεσίας. Η ελπίδα μας είναι ότι και άλλοι επιστήμονες θα προσθέσουν στοιχεία στην εργασία της διερευνητικής μας μελέτης, ώστε τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να ωφεληθούν», καταλήγουν.
Tags: Αυτισμός, φάσμα αυτισμού