Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νεογέννητου
03 Απριλίου 2025, 07:00

Οι φθαλικές ενώσεις - οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη συσκευασία τροφίμων, τα προϊόντα για την προσωπική φροντίδα, τα παιχνίδια και άλλα - έχουν συνδεθεί με μη φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη στα βρέφη. Τώρα, οι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει μια βιολογική οδό για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό το φαινόμενο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μη ενδομήτρια έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συνδέεται με αλλοιωμένο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών και των αμινοξέων που εμπλέκονται στην ωρίμανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Η έκθεση είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μη στοχευμένη μεταβολομική - τη μελέτη όλων των μικρών μορίων ή μεταβολιτών σε ένα βιολογικό σύστημα - για να συνδέσει την έκθεση της μητέρας σε φθαλικούς μεταβολίτες του νεογέννητου και αυτούς τους μεταβολίτες με τη νευρολογική ανάπτυξη, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Donghai Liang.
Τα ευρήματα βασίζονται σε ζευγάρια μητέρας-νεογνών που εγγράφηκαν στην κοόρτη της Αφροαμερικανικής Ατλάντα μεταξύ 2016 και 2018. Σε δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από 216 μητέρες μεταξύ 8 και 14 εβδομάδων κύησης κατά την επίσκεψη 1 και 145 συμμετεχόντων μεταξύ 24 και 30 εβδομάδων κύησης στη 2η επίσκεψη, οι συγγραφείς μέτρησαν 8 φθαλικούς μεταβολίτες.
Οι συμμετέχουσες ήταν 24 ετών κατά μέσο όρο και τα επίπεδά τους σε ορισμένους μεταβολίτες φθαλικού άλατος ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο που καθορίστηκε από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής.
Μέσα σε 1-2 ημέρες από τον τοκετό, οι συγγραφείς συνέλεξαν δείγμα αίματος από τα νεογνά.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα προγεννητικά επίπεδα φθαλικού άλατος συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα τυροσίνης, ενός αμινοξέος και προδρόμου της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης. Η θυροξίνη ήταν επίσης ασυνήθιστα χαμηλή σε άτομα με έκθεση σε φθαλικό άλας in utero, και η χαμηλή θυροξίνη είχε προηγουμένως συσχετιστεί με μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες και νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα νεογνά, είπαν οι συγγραφείς. Η τυροσίνη είναι επίσης πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη και επινεφρίνη. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη.
Η προγεννητική έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα του απαραίτητου αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε 5-υδροξυτρυπτοφάνη (ή 5-HTP), η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Τόσο η 5-HTP όσο και η σεροτονίνη ήταν επίσης σε χαμηλά επίπεδα. Η σεροτονίνη παίζει αρκετούς κρίσιμους ρόλους στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της ρύθμισης της διάθεσης, του ύπνου, της μάθησης, της μνήμης, της πέψης και της αντίδρασης του σώματος στο στρες. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τη χαμηλή σεροτονίνη με διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος, προβλήματα ύπνου και πεπτικά προβλήματα.
Αυτές οι βιολογικές αλλαγές γενικά συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ που μετρούν την προσοχή και τη διεγερσιμότητα ή την ικανότητα ανταπόκρισης των νεογνών σε ερεθίσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι προγεννητικές χημικές εκθέσεις διαμορφώνουν την ανάπτυξη των βρεφών σε μοριακό επίπεδο», κατέληξε ο Liang, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.
Tags: Εγκυμοσύνη, φθαλικές ενώσεις