Φυτικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ΙΦΝΕ
26 Μαρτίου 2025, 07:00

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι ένας γενικός όρος που αφορά σε διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν το έντερο, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται να στα κύτταρα του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονή και συμπτώματα όπως πόνο, αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου και απώλεια βάρους.
Τα άτομα με ΙΦΝΕ μπορούν συχνά να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους τροποποιώντας τη διατροφή τους, αποκλείοντας ορισμένα τρόφιμα και συμπεριλαμβάνοντας άλλα.
Οι διατροφικές αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι εξής:
•το να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε εάν ορισμένα τρόφιμα οδηγούν στην εμφάνιση συμπτωμάτων
•περιορισμός της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων
•περιορισμός της πρόσληψης ανθυγιεινών λιπαρών και αύξηση των Ω3 λιπαρών
•αποφυγή ή περιορισμός των πικάντικων τροφίμων, της καφεΐνης και του αλκοόλ
•περιορισμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
•συχνά μικρά γεύματα αντί για λιγότερα μεγάλα
•άφθονο νερό
•λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων για την πρόληψη των ελλείψεων.
Τώρα, μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΙΦΝΕ και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health Europe, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ήταν εγγεγραμμένοι στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (UKB, 2009–2022) και στην European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC, 1991–2010).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για ΙΦΝΕ, ενώ όσοι ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά (με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα) εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των παθήσεων.
Ο Kelsey Costa, MS, RDN, διαιτολόγος - διατροφολόγος και ιδιοκτήτης του Impactful Nutrition, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι «αυτή η μελέτη παρατήρησης ανέλυσε δεδομένα από 2 μεγάλες κοόρτες, ενισχύοντας την εγκυρότητα των ευρημάτων μέσω του μεγέθους και των μεθοδολογιών της».
«Ωστόσο», επεσήμανε ο Costa, «οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως Ευρωπαίοι και λευκοί ενήλικες, περιορίζοντας τη δυνατότητα εφαρμογής των αποτελεσμάτων σε άλλους πληθυσμούς».
«Η μελέτη διερεύνησε σε μεγάλο βαθμό αποτελέσματα IBD όπως χειρουργική επέμβαση, συννοσηρότητες και θάνατο. Ωστόσο, παρέβλεψε βασικές πτυχές όπως η δραστηριότητα της νόσου, τα ποσοστά υποτροπής και η ποιότητα ζωής - αυτοί είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η μελλοντική έρευνα-».
Tags: ΙΦΝΕ, Φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες