Τα εγκεφαλικά κύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη
27 September 2023, 09:00
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν απίστευτα καλή μνήμη κι άλλοι που δεν μπορούν να απομνημονεύσουν τίποτα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, ανακάλυψαν τώρα ότι ορισμένα εγκεφαλικά σήματα σχετίζονται με αυτές τις διαφορές μεταξύ των ατόμων. Eίναι ευρέως γνωστό ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις διαδικασίες μνήμης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν διαφορετικές δραστηριότητες όταν αφορούν στην αποθήκευση πληροφοριών σε άτομα με καλύτερη ή χειρότερη απόδοση μνήμης.
Έχοντας διερευνήσει αυτό το θέμα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Dominique de Quervain και τον καθηγητή Ανδρέα Παπασωτηρόπουλο, δημοσίευσε τώρα τα αποτελέσματά της στο περιοδικό Nature Communications.
Στη μεγαλύτερη μελέτη λειτουργικής απεικόνισης στον κόσμο για τη μνήμη, ζήτησαν από σχεδόν 1.500 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 35 ετών να δουν και να απομνημονεύσουν συνολικά 72 εικόνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εικόνες - και όπως στον γενικό πληθυσμό, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην απόδοση της μνήμης μεταξύ τους.
Σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διαδικασία απομνημόνευσης και της επακόλουθης απόδοσης της μνήμης. Τα άτομα με καλύτερη μνήμη, έδειξαν ισχυρότερη ενεργοποίηση αυτών των περιοχών του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν λειτουργικά δίκτυα στον εγκέφαλο που συνδέονταν με την απόδοση της μνήμης. Αυτά τα δίκτυα περιλαμβάνουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που επικοινωνούν μεταξύ τους για να επιτρέψουν πολύπλοκες διαδικασίες όπως η αποθήκευση πληροφοριών.
«Τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς προκύπτουν οι διαφορές στην απόδοση της μνήμης μεταξύ των ατόμων», δήλωσε η Δρ Léonie Geissmann, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα εγκεφαλικά σήματα ενός μεμονωμένου ατόμου δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την απόδοση της μνήμης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία για μελλοντικές έρευνες που στοχεύουν στη σύνδεση βιολογικών χαρακτηριστικών, όπως οι γενετικοί δείκτες, με τα σήματα του εγκεφάλου.