Σημαντικό να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο ακόμα και οι 18χρονοι
10 Ιανουαρίου 2020, 16:15
Ακόμα και οι οριακά ενήλικες 17χρονοι και 18χρονοι χρειάζονται πρόγραμμα νυχτερινού ύπνου, για να έχουν ομαλή ψυχική και σωματική ανάπτυξη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επιστήμονες.
Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν με αυστηρότητα την ώρα του ύπνου για τα παιδιά τους μέχρι αυτά να τελειώσουν την μέση εκπαίδευση και να συμπληρώσουν τουλάχιστον τα 18 έτη. Αυτό είναι ζωτικό και όχι κάποια ιδιοτροπία ή έκφραση αυστηρότητας καθώς ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του νέου ανθρώπου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στην περίοδο της εφηβείας, οι περισσότεροι γονείς σταματούν να τους λένε πότε να πάνε για ύπνο ή αν πρέπει να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μετά το απόγευμα ώστε ο νυχτερινός ύπνος να έρθει στην ώρα του και αβίαστα.
Μάλιστα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep, δείχνει ότι η διατήρηση των αυστηρών κανόνων στον ύπνο ακόμα και για τους μεγαλύτερους εφήβους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και στον ψυχισμό τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rochester κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών κοιμούνταν περισσότερο όταν οι γονείς τους συνέχιζαν να ορίζουν την ώρα που θα πρέπει να πάνε για ύπνο. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερες καταθλιπτικής σκέψεις.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 193 εφήβους και τους γονείς τους για επτά νύχτες. «Στο 74% των βραδιών που εξετάσαμε, δεν υπήρχε συγκεκριμένο όριο για την ώρα ύπνου. Το 1/3 των γονιών δεν εφάρμοζε κανόνες ούτε για το χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, ενώ το 48% δεν είχε κανένα κανόνα σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όταν το σχολείο ξεκινούσε αργότερα, οι έφηβοι κοιμούνταν περισσότερο. «Οι γονείς που δημιουργούν σωστά και διατηρούν τις καθορισμένες ώρες ύπνου για τα έφηβα παιδιά τους αυξάνουν όχι μόνο τις ευκαιρίες για περισσότερο ύπνο, αλλά και την επαγρύπνηση και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας», σχολιάζουν σχετικά οι επιστήμονες.