Παιδιά και έφηβοι με άγχος, κατάθλιψη και δυσκολία κοινωνικοποίησης
28 September 2021, 09:00
Συναισθηματικά προβλήματα, υπερκινητικότητα και δυσκολίες στην κοινωνική συμπεριφορά, παρουσίασαν παιδιά και έφηβοι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 282 παιδιά και 490 έφηβοι και οι γονείς τους, και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παρουσίασε χθες σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.
Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία φάνηκε ότι η επίπτωση της πανδημίας στη ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε σημαντικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κολαΐτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους, αλλά οι πρώτες έρευνες σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, δείχνουν, όπως και η ελληνική, αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους και αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.
Τα πιο ευάλωτα παιδιά, δηλαδή όσα έχουν μαθησιακές δυσκολίες, τα παιδιά με ψυχικά προβλήματα και τα παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας, βίωσαν μεγαλύτερες διακρίσεις. Στις επιπτώσεις της πανδημίας που καταγράφονται στην έκθεση είναι το ψηφιακό χάσμα, ο περιορισμός στη μετακίνηση, ο αυξημένος κίνδυνος να βιώσουν τα παιδιά ενδοοικογενειακή ή διαδικτυακή εκμετάλλευση, εκφοβισμό ή παραμέληση, καθώς και ο περιορισμός στην πρόσβαση των παιδιών σε ιατρικές και ψυχιατρικές δομές.
«Τα παιδιά επηρεάστηκαν πολύ από τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ένας αυξανόμενος αριθμός παραπόνων και αιτημάτων για παρέμβαση έχουν κατατεθεί στις αρχές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι κοινό φαινόμενο σε όλους τους Ευρωπαίους, παρατήρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 25ου ετήσιου συνεδρίου που διεξάγεται μέχρι και σήμερα στην Αθήνα.