Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο
15 Μαρτίου 2022, 10:00
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αισιοδοξία ταυτίζεται με τη μακροζωία αφού παρακολούθησαν 233 άνδρες επί 22 χρόνια: "Το να παραμένετε αισιόδοξοι μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα από τους πιο απαισιόδοξους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας" αναφέρουν τώρα στα συμπεράσματά τους.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πιο αισιόδοξη στάση, παρουσίαζαν και υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας και βίωναν το άγχος διαφορετικά και λιγότερο συχνά από εκείνους που ήταν πιο απαισιόδοξοι.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αισιόδοξοι συμμετέχοντες ανέφεραν συχνότερες θετικές διαθέσεις και πιο σπάνιες αρνητικές.
«Αυτή η μελέτη δοκιμάζει μια πιθανή εξήγηση, αξιολογώντας εάν οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι χειρίζονται το καθημερινό στρες πιο εποικοδομητικά και επομένως απολαμβάνουν καλύτερη συναισθηματική ευεξία», δήλωσε η Lewina O. Lee , PhD, συγγραφέας της μελέτης και Κλινική Ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες στο VA Boston Healthcare System, και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Το άγχος είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Εξετάζοντας εάν οι αισιόδοξοι άνθρωποι χειρίζονται διαφορετικά τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, τα ευρήματά μας εμπλουτίζουν τη γνώση σχετικά με το πώς η αισιοδοξία μπορεί να προάγει την καλή υγεία καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η νέα μελέτη προστίθεται σε ένα σύνολο ερευνών που συνδέουν την αισιοδοξία με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία.
Μελέτη του 2019 από την ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει ότι οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες ζούσαν 11% έως 15% περισσότερο από τους λιγότερο αισιόδοξους ανθρώπους, ακόμη και μετά τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων, όπως οι χρόνιες ασθένειες, το μορφωτικό επίπεδο και συμπεριφορές υγείας όπως η άσκηση, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.
«Στον 21ο αιώνα, έχουν προκύψει πολλά στοιχεία σχετικά με την αισιοδοξία και τη θετικότητα και το πώς μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη σωματική υγεία», δήλωσε στο Healthline ο Jagdish Khubchandani, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο New Mexico State University.
«Το πολύ άγχος και οι αρνητικές ψυχικές καταστάσεις αποδυναμώνουν τις νευροενδοκρινικές και ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, προκαλώντας ευπάθεια ή δυσκολότερη ανάρρωση από ασθένειες, καθώς το σώμα δεν μπορεί να αντιδράσει επαρκώς στο στρες και τις ασθένειες», ανέφερε. «Πρόκειται για μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ασθένειας/ευαισθησίας παράγοντα στρες, αντίληψης ασθένειας/στρες και της αντίδρασης του σώματός μας σε στρεσογόνους παράγοντες που συνδέονται μεταξύ τους».
Ωστόσο, «είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι μια πιο αρνητική προοπτική δεν καταδικάζει απαραίτητα τους ανθρώπους σε μια πιο σύντομη ζωή», δήλωσε ο Δρ Jacob Hascalovici, επικεφαλής ιατρός στην Clearing. «Η μακροζωία είναι ένα περίπλοκο πεδίο μελέτης και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η φαινομενική απαισιοδοξία μπορεί επίσης να έχει έναν σκοπό».