ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη και στρες αλλάζουν την δομή του εγκεφάλου

17 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Ερευνητές αναφέρουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τη μείωση του μεγέθους περιοχών του εγκεφάλου, όταν, όμως, συνδυάζεται και με άγχος. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Journal of Psychiatry and Neuroscience.

Στην εν λόγω μελέτη εξέτασαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και τα αποτελέσματα καταδεικνύυν ότι η κατάθλιψη έχει μια σημαντική επίδραση στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Αντιθέτως, όταν η κατάθλιψη και το άγχος συνυπάρχουν, οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, δηλαδή την αμυγδαλή.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις της κατάθλιψης στον εγκέφαλο δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι πάσχοντες από την ψυχική αυτή ασθένεια συχνά βιώνουν ταυτόχρονα και άγχος. Εμείς βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και ειδικότερα στον ιππόκαμπο. Αυτό γίνεται όλο και πιο σχετικό αργότερα στη ζωή, αφού ο μικρότερος ιππόκαμπος είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της άνοιας», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Daniela Espinoza Oyarce.

Ένα άλλο εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τόσο κατάθλιψη όσο και άγχος παρουσίασαν μικρότερη συρρίκνωση σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά και μια αύξηση στην αμυγδαλή. Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι η πραγματική επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο έχει υποτιμηθεί λόγω της αντίθετης επίδρασης της αμυγδαλής.

«Το άγχος μειώνει την επίδραση της κατάθλιψης στο μέγεθος του εγκεφαλικού όγκου κατά 3% κατά μέσο όρο, κρύβοντας κατά κάποιο τρόπο την πραγματική επίδραση συρρίκνωσης από την κατάθλιψη. Είναι αναγκαίες περαιτέρω έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μειώνει τις επιδράσεις της κατάθλιψης, αλλά όσον αφορά την αμυγδαλή, ίσως το άγχος να οδηγεί τελικά σε υπερδραστηριότητα», καταλήγει η Δρ Espinoza Oyarce.

Σχετικά Άρθρα