Κατάθλιψη και εμμηνόπαυση φαίνεται ότι "πάνε" μαζί
05 Νοεμβρίου 2020, 09:00
Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) που έγινε διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης, με τις καπνίστριες και τις ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη στη φάση αυτή.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια, ενώ 13,1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.
«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» λέει ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και αφορούν 5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου). Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία».
«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους» τονίζει η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.