Καθηγητές ψυχολογίας προσπαθούν να μπουν στην σκέψη των αρνητών της πανδημίας
16 Δεκεμβρίου 2020, 09:00
Στο επιστημονικό περιοδικό The Conversation δημοσιεύεται μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του φαινομένου των αρνητών της πανδημίας μέσα από τη σκοπιά της ψυχολογίας. Την μελέτη υπογράφουν οι επίκουροι καθηγητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Edge Hill, Δρ Helen Wall, Alex Balani και Derek Larkin.
Όπως σημειώνουν, όλα μπορούν να εξηγηθούν με τη θεωρία της ψυχολογικής αναδραστικότητας. Δηλαδή οι άνθρωποι αντιδρούν όταν νιώθουν ότι η ελευθερία τους περιορίζεται κι αυτό περιλαμβάνει ακόμα και καταστάσεις δημόσιας υγείας όπως είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων λόγω του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μια σημαντική μέθοδος πειθούς, θα ήταν η κατανόηση του κοινωνικού συμβολαίου: Οι άνθρωποι εκχωρούν ισότιμα κάποιες από τις ελευθερίες τους για το κοινό καλό. Για να καταστεί σαφές, θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν ότι αναγκαίες συμπεριφορές όπως οι κοινωνικές αποστάσεις ή η χρήση μάσκας υιοθετούνται από όλους ανεξαιρέτως. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι επίσημες οδηγίες αναφορικά με την υγεία θα πρέπει να διατυπώνονται με ενάργεια και απλότητα. Σε αυτά προστίθεται και η προσαρμοστικότητα.
Σύμφωνα με έρευνες, γενικά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας που καθορίζουν τη συμπεριφορά. Οι ντροπαλοί, κοινωνικά συνεσταλμένοι και αγχώδεις που ανήκουν στον έναν τύπο, δηλώνουν περισσότερο υπάκουοι στις αρχές και όσους έχουν εξουσία. Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν προσωπικότητα πιο ανεξάρτητη και συνηθίζουν να χειραγωγούν και ανήκουν στον δεύτερο τύπο. Για τον τρίτο τύπο των ευχάριστων, εξωστρεφών και ευσυνείδητων, είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με κάτι για το οποίο έχουν παλαιότερη εμπειρία, και λιγότερο πιθανό να αλλάξουν στάση.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: αρνητές πανδημίας, Κακή Ψυχολογία, Κορωνοϊός, πανδημία