ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Unicef προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά

16 Απριλίου 2020, 09:00

images

Η Unicef έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της καραντίνας και των περιορισμών λόγω του Covid-19 στα παιδιά. 

«Το 99% των παιδιών και των νέων κάτω των 18 ετών παγκοσμίως (2,34 δισεκατομμύρια) ζουν σε μία από τις 186 χώρες που βιώνουν περιορισμούς στην κυκλοφορία. Εξήντα τοις εκατό όλων των παιδιών ζουν σε μία από τις 82 χώρες με πλήρη απαγόρευση (7%) ή μερική απαγόρευση (53%), αντιπροσωπεύοντας 1,4 δισεκατομμύρια  ζωές. Γνωρίζουμε ότι, σε κάθε κρίση, οι νέοι και οι πιο ευάλωτοι υποφέρουν δυσανάλογα. Αυτή η πανδημία δεν διαφέρει. Είναι δική μας ευθύνη να αποτρέψουμε τον πόνο, να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε την υγεία κάθε παιδιού. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελέγχου της COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν και να αποφευχθούν οι τυχόν παράπλευρες ζημίες", αναφέρουν στην έκθεση. 

Και επισημαίνουν ότι οι αυξανόμενες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της προστασίας των παιδιών, της υγείας και της διατροφής, της διαθεσιμότητας του νερού και της αποχέτευσης θα βοηθήσουν τον κόσμο στη μείωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση αυτή και στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

"Αυτή την εβδομάδα, η UNICEF ξεκινά την παγκόσμια δράση της για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών. Η ατζέντα έχει έξι πυλώνες: 

1) Να παραμείνουν τα παιδιά υγιή και ασφαλή. 

2) Μεγαλύτερη προσέγγιση των πιο ευάλωτων παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, αποχέτευση και κανόνες υγιεινής. 

3) Ενίσχυση της εκπαίδευσης.

 4) Υποστήριξη των οικογενειών για την κάλυψη των αναγκών και της φροντίδας των παιδιών τους. 

5) Προστασία των παιδιών από τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. 

6) Προστασία των προσφύγων και των παιδιών μεταναστών, καθώς και εκείνων που πλήττονται από συγκρούσεις.

Όπως λένε. αυτή η κρίση στην υγεία κινδυνεύει να γίνει μια κρίση για τα δικαιώματα των παιδιών.

«Η πανδημία έχει τη δυνατότητα να βλάψει τα εύθραυστα συστήματα υγείας που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και να υπονομεύσει πολλά από τα οφέλη που επιτεύχθηκαν στην επιβίωση των παιδιών, την υγεία, τη διατροφή και την ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Ήδη πάρα πολλά εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παλεύουν για τα αυτονόητα. Πριν από την κρίση με την COVID-19, το 32% των παιδιών παγκοσμίως με συμπτώματα πνευμονίας δεν είχαν μεταφερθεί σε γιατρό.

Βλέπουμε ήδη διαταραχές στις υπηρεσίες ανοσοποίησης, απειλώντας εστίες ασθενειών για τις οποίες υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο, όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η χολέρα. Πολλά νεογέννητα, παιδιά, νέοι και έγκυες μητέρες θα μπορούσαν να χαθούν από αιτίες που δεν σχετίζονται με τον ιό εάν τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση, κατακλυστούν πλήρως. Ομοίως, πολλά διατροφικά προγράμματα διακόπτονται ή αναστέλλονται, όπως και κοινοτικά προγράμματα για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των υποσιτισμένων παιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και τροφίμων σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Χωρίς σχολείο

Το κλείσιμο των σχολείων εξαλείφει την πρόσβαση σε σχολικά προγράμματα διατροφής, αυξάνοντας τα ποσοστά υποσιτισμού ενώ στερεί τα παιδιά των αναπτυγμένων χωρών από την κοινωνικότητα και το παιχνίδι που έχουν ανάγκη για την ομαλή ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, από την Unisef επισημαίνουν: 

"Ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της COVID-19 θα γίνει πιο αισθητός από τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου. Πολλά ζουν ήδη στη φτώχεια και οι συνέπειες των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 κινδυνεύουν να τα βάλουν περαιτέρω σε δυσκολίες. Καθώς εκατομμύρια γονείς αγωνίζονται να διατηρήσουν τα προς το ζην και το εισόδημά τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να κλιμακώσουν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας (παροχή δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και μεταφοράς μετρητών, προστασία θέσεων εργασίας, συνεργασία με εργοδότες για την υποστήριξη των εργαζομένων γονέων κ.λπ).

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα