Επιλόχειος κατάθλιψη: Ψυχολογικά, σεξουαλικά και κοινωνικά προβλήματα την ενεργοποιούν
10 Ιανουαρίου 2024, 09:00
Συγκλονισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες στην Ελλάδα την ανακοίνωση των λεπτομερειών για την αδιανόητη δολοφονία βρέφους 6 μηνών από την 37χρονη μητέρα του, που το σκότωσε χτυπώντας το με μανία... Η γυναίκα έχει άλλα δύο παιδιά, 7 και 6 ετών τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες της άγριας δολοφονίας, ενώ όπως έγινε γνωστό, είχε ιστορικό νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και επιλόχειο κατάθλιψη!
Οι περισσότερες γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη, καταλήγουν, είτε να παραμελούν και να εγκαταλείπουν το βρέφος, είτε να αυτοκτονούν. Στην περίπτωση της 37χρονης στην Ημαθία, το ξέσπασμα ήταν βίαιο σε τέτοιο βαθμό, που γείτονες περιγράφουν ότι προσπαθούσαν να της πάρουν το μωρό από τα χέρια και εκείνη σε αμόκ συνέχιζε να το χτυπάει με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της να ζητούν βοήθεια. Ο πατέρας της οικογένειας έλειπε μερικές μέρες από το σπίτι, λόγω εργασίας.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειο κατάθλιψη μία γυναίκα, είναι η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών σε συνδυασμό με εντελώς ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έναν εξαιρετικά δύσκολο τοκετό, τη μη ισορροπημένη και με προβλήματα σχέση του ζευγαριού, τη συγκρουσιακή σχέση της λεχώνας με τη μητέρα της ή με την πεθερά της, την ακραία κούραση που βιώνει η μητέρα ειδικά όταν έχει κι άλλα μικρά παιδιά, την απότομη μείωση των ορμονών μετά τον τοκετό και την προσπάθεια προσαρμογής του οργανισμού, με τρόπο που σε κάποιες γυναίκες προκαλεί ψυχιατρικά προβλήματα.
Όπως και να έχει, η οικογένεια και ο σύζυγος είναι αυτοί που πρέπει να αντιληφθούν εγκαίρως το πρόβλημα και να οδηγήσουν τη γυναίκα στον ειδικό πριν συμβεί κάτι ακραίο... Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, θεωρείται απαράδεκτο ότι μία γυναίκα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, η οποία έχει ήδη δύο μικρά παιδιά, κάνει και τρίτο και μένει μάλιστα μόνη μαζί του επί μέρες φροντίζοντας και τα μεγαλύτερα παιδιά της...
Τις λεπτομέρειες των συνθηκών ζωής κάθε οικογένειας είναι δύσκολο να τις γνωρίζουμε, αλλά όταν υπάρχει ψυχική νόσος πρέπει να προστατεύεται, τόσο ο πάσχων, όσο και τα παιδιά στο περιβάλλον του.