Αντιμετώπιση της μοναξιάς που μπήκε στη ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας
28 Φεβρουαρίου 2022, 09:00
Λόγω της πανδημίας πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας αναφέρουν ότι η μοναξιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανά τον κόσμο. Ωστόσο, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αρχίζουν να αίρονται, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, μετά από μία διετία απομόνωσης και μοναξιάς.
Οι ειδικοί λένε ότι για να επιτευχθεί αυτή η επανένταξη χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. «Η αντιμετώπιση της μοναξιάς απαιτεί ουσιαστικά να βελτιώσουμε πολλές πτυχές της κοινωνίας μας», είπε η Melody Ding , PhD, Επιδημιολόγος και ειδικός στις Επιστήμες Συμπεριφοράς Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ζητά επίσης να πραγματοποιηθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για τη μείωση του στίγματος γύρω από τη μοναξιά.
Σε προσωπικό επίπεδο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν τη μοναξιά στη ζωή τους.
"Είναι σημαντικό να κάνουμε σταδιακά αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να επανέρχονται στην προ πανδημίας πραγματικότητα", δήλωσε η Hillary Ammon, PsyD, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σημείωσε, επίσης, ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται έτοιμοι να κοινωνικοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες, αλλά ίσως να είναι πρόθυμοι να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους ενώ φορούν τη μάσκα τους. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μόνο σε εξωτερικούς χώρους...
"Ως κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων και να είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε", τόνισε η Ammon.
«Η ισορροπία είναι πραγματικά το κλειδί εδώ, επομένως αυτό που γενικά ενθαρρύνουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι να βρίσκουμε ένα συνδυασμό της απόλαυσης του χρόνου που περνάμε μόνοι μας, είτε για δουλειά είτε για προσωπική ευχαρίστηση, και ταυτόχρονα να ωθούμε τον εαυτό μας να ξεφύγει από την προσωπική μας ασφάλεια, για να ασχοληθούμε ξανά με άλλους», ανέφερε η Paraskevi Noulas, ψυχολόγος στο NYU Langone Health.
Παράλληλα, ενθαρρύνει τον εθελοντισμό, την εγγραφή σε συλλόγους, τη συμμετοχή σε τοπικά αθλητικά πρωταθλήματα και την επαφή με τη φύση.
«Αυτή θα είναι μια ακόμη μεταβατική διαδικασία για εμάς, αλλά θα προσαρμοστούμε γρήγορα, δεδομένου του πόσο ανθεκτικοί είμαστε», είπε η Noulas. «Είναι στη φύση του ανθρώπου να προσαρμόζεται και να ξεπερνά τις μεγάλες πιθανότητες για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, και αυτή η διαδικασία μετά την πανδημία δεν θα είναι διαφορετική» καταλήγει.
Tags: Κακή Ψυχολογία, Μοναξιά, πανδημία