Το αδυνάτισμα είναι προσπάθεια αλλά και...γονίδια
18 Οκτωβρίου 2024, 10:00
Ενώ η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, έρευνες δείχνουν ότι εμπλέκονται και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως η γενετική. «Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία που είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και επιβάρυνση για την κοινωνία, την οικονομία και τους τομείς της υγείας», δήλωσε στο Medical News Today ο Henry Chung, PhD, λέκτορας στις Επιστήμες Αθλητισμού και Άσκησης στο School of Sport, Rehabilitation and Exercise Sciences (SRES) στο University of Essex. «Έχει αποδειχθεί ότι συνήθειες όπως η άσκηση και η διατροφή, είναι γνωστοί παράγοντες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας».
Ο Chung είναι ο επικεφαλής συγγραφέας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Research Quarterly for Exercise and Sport, η οποία ανακάλυψε 14 γονίδια -που ονομάζονται «skinny genes»- που μπορεί να συνεργαστούν για να επηρεάσουν την απώλεια βάρους.
Γι' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 38 ενήλικες συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εντάχθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα προπόνησης άσκησης — η οποία χρησιμοποιούσε πρόγραμμα τρεξίματος— είτε σε ομάδα ελέγχου 8 οκτώ εβδομάδες.
Και στις 2 ομάδες δόθηκε η οδηγία να μην αλλάξουν τη συνήθη δίαιτά τους και να μην κάνουν καμία επιπλέον άσκηση.
Στο τέλος της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για 1.000 παραλλαγές γονιδίων, γεγονός που βοήθησε την ερευνητική ομάδα να εντοπίσει έναν συνδυασμό 14 γονιδίων που μπορεί να βελτιώσουν την απώλεια βάρους.
«Με απλά λόγια, όλα τα γονίδια που εντοπίστηκαν στη μελέτη μας, είναι κοινά «γονίδια που σχετίζονται με την υγεία και τη φυσική κατάσταση», και προηγούμενες έρευνες έχουν προσδιορίσει το ρόλο κάθε γονιδίου ξεχωριστά και τη λειτουργία αυτών. Με βασικούς όρους, τα γονίδια σε αυτή τη μελέτη, με κάποιο κυκλικό τρόπο, σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο και τις μεταβολικές οδούς... Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα γονίδια έχουν αξιολογηθεί χωριστά, αλλά η μελέτη μας έδειξε ότι όλα συμβάλλουν/αλληλεπιδρούν μαζί για να επηρεάσουν την απώλεια βάρους», εξήγησε ο Chung.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα άσκησης με «skinny genes», έχασαν έως και 5 κιλά (περίπου 11 λίβρες) κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ όσοι δεν είχαν τα γονίδια αυτά έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά (περίπου 4,4 λίβρες).
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το γονίδιο PARGC1A που κωδικοποιεί το PGC-1-a - το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της κυτταρικής ενέργειας - αποτελεί κλειδί για την απώλεια βάρους και εντοπίστηκε σε συμμετέχοντες στη μελέτη που έχασαν περισσότερο βάρος.
Ο Mir Ali, MD, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, δήλωσε σχετικά με αυτήν τη μελέτη: «Η επέκταση αυτής της έρευνας ώστε να συμπεριλάβει τη βέλτιστη δίαιτα για διαφορετικούς γενετικούς τύπους, θα ήταν χρήσιμη για να βοηθήσει τους ασθενείς να προσδιορίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς να επιτύχουν και να διατηρήσουν καλή υγεία».