ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποφύγουμε τα κατάγματα και τα καρδιακά προβλήματα στην τρίτη ηλικία

15 Απριλίου 2025, 09:00

images

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος για κατάγματα και καρδιακές παθήσεις αυξάνεται διαρκώς. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μετά από κατάγματα ισχίου και η κύρια αιτία θανάτου σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είναι οι καρδιακές παθήσεις. Έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσαν μια εργασία στο Frontiers in Aging περιγράφοντας τα ευρήματά τους αναφορικά με τις συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών επιλογών και καταγμάτων και θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους.

Γιατροί και άλλοι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους σχετικά με προληπτικά μέτρα, για να αποτρέψουν την οστεοπόρωση και τις καρδιακές παθήσεις, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές είναι μια σημαντική πτυχή της διατήρησης της υγείας, οι ερευνητές συχνά εξετάζουν εάν οι τρέχουσες συστάσεις εξακολουθούν να είναι κατάλληλες και τις προσαρμόζουν όταν προκύπτουν νέα στοιχεία.

Η νέα μελέτη εξέτασε πώς μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και η πρόσληψη ασβεστίου επηρέασαν τα κατάγματα των οστών και τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις μακροπρόθεσμα για τους ηλικιωμένους. Το ασβέστιο συνδέεται με την υγεία των οστών και μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές περιέγραψαν μια συνετή δίαιτα ως μία δίαιτα «που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και λιπαρών ψαριών, με χαμηλή κατανάλωση λευκού ψωμιού, πατατών, ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά».

Σχεδόν 3.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχαν στη μελέτη: το 47% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 53% άνδρες. Συναίνεσαν σε κατ' οίκον επισκέψεις και κλινικές επισκέψεις και επίσης δημοσίευσαν τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης τους, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν την υγεία τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής.

Στο τέλος της 20ετούς παρακολούθησης, φάνηκε πως το 2% των ανδρών και το 5% των γυναικών είχαν κάταγμα ισχίου κατά την περίοδο της μελέτης. Το 22% των γυναικών και το 9% των ανδρών είχαν οποιοδήποτε είδος κατάγματος. Για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, το ποσοστό ανήλθε στο 11% των ανδρών και στο 5% των γυναικών.

Όσον αφορά τις συνετές επιλογές διατροφής και τα κατάγματα του ισχίου, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ αυτών. Τα άτομα που έκαναν καλύτερες διατροφικές επιλογές συνολικά είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο αυτού του είδους κατάγματος.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα το ασβέστιο, αυτό δεν συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συσχετίστηκε με προστατευτικό όφελος όσον αφορά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με πιο συνετές διατροφικές επιλογές είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταγράψουν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και λιγότερο πιθανό να έχουν ιστορικό καπνίσματος. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες με χαμηλότερα επίπεδα αναφερόμενης σωματικής δραστηριότητας και ιστορικό καπνίσματος είχαν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας των οστών, όπως η ένταξη του ασβεστίου στη διατροφή, μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη προστασίας της καρδιάς.


Σχετικά Άρθρα