ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθούν τους νέους σε υπερβολές

17 Μαΐου 2024, 09:00

images

Τελευταία, όλο και περισσότερα βιντεάκια που δείχνουν αγόρια και νεαρούς άνδρες στο γυμναστήριο, εμφανίζονται αλγοριθμικά στη ροή των χρηστών του Instagram, του TikTok και του Facebook. Αυτό είναι το είδος της προσέγγισης που αποφέρει θεατές και οπαδούς, ενώ έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τους άνδρες να ασκηθούν και να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος και της αρρενωπότητάς τους, συνήθως μέσω προγραμμάτων προπόνησης επί πληρωμή, προϊόντων ή συμπληρωμάτων. Είναι επίσης ο τύπος περιεχομένου που εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα τηλέφωνα των εφήβων αγοριών.

Ενώ υπάρχει μία πιο διευρυμένη συζήτηση σχετικά με τις εξιδανικευμένες εικόνες που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πιέσεις που δέχονται τα νεαρά κορίτσια μέσω των τελευταίων να αποκτήσουν την «τέλεια εικόνα», οι ειδικοί λένε ότι η έρευνα είναι λιγότερο προχωρημένη σε ό,τι αφορά τα αγόρια.

«Νομίζω ότι τα αγόρια έρχονται στο προσκήνιο τώρα όπως ποτέ άλλοτε και πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά», δήλωσε η Danielle Rowland, Επικεφαλής Πρόληψης στο Butterfly Foundation, δηλώνοντας ότι ο καταιγισμός των χρηστών με πλήθος προπονητικών και διατροφικών συμβουλών, οι οποίες συνήθως παραπληροφορούν, είναι εντονότερος από ποτέ.

Για πολλά έφηβα αγόρια, οι εικόνες διασημοτήτων και αθλητών με μυϊκή μάζα, χρησιμεύουν ως έμπνευση, χωρίς οι έφηβοι να αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε για στόχους μη ρεαλιστικούς και εικόνες αφύσικες.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι προσπαθούν, συχνά μάταια, να πείσουν τα παιδιά να αγνοήσουν αυτή την τάση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι influencers και οι δημιουργοί περιεχομένου που σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση, υποστήριξαν ότι απλώς προωθούν υγιεινές σωματικές συνήθειες και συμβουλές διατροφής.

Ορισμένοι λογαριασμοί λειτουργούν ως κοινότητες συλλογικής υποστήριξης για άτομα που προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ πολλοί πλαισιώνουν το περιεχόμενο προπόνησης μέσα από το πρίσμα της θετικής ψυχικής υγείας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατες μελέτες που συντάχθηκαν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ivanka Prichard, ανέλυσαν το περιεχόμενο και την αξιοπιστία των λογαριασμών fitness στο Instagram και στο TikTok.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα 2/3 των λογαριασμών που ελέγχθηκαν στο Instagram «δεν ήταν αξιόπιστοι ή περιείχαν δυνητικά επιβλαβές ή ανθυγιεινό περιεχόμενο», ενώ οι συμβουλές άσκησης και διατροφής που προωθούνται στο TikTok, έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις εθνικές οδηγίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα