Τα γυμναστήρια δεν είναι τόσο προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία
10 Αυγούστου 2024, 08:00
Πολλά άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να γυμναστούν όπως θέλουν, επειδή τα γυμναστήρια δεν προσφέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή προσωπικό εκπαιδευμένο να βοηθά τα άτομα αυτά, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση. Τελευταία, γίνονται κάποιες προσπάθειες από γυμναστήρια για την προώθηση της φυσικής κατάστασης για άτομα με αναπηρίες, δήλωσε η συγγραφέας Alexandra Jamieson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Άρλινγκτον.
«Τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η προσβασιμότητα και το κόστος», δήλωσε η Jamieson. Ωστόσο, μόνο το 40% περίπου των ατόμων με αναπηρία, συμμετέχει σε τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως αναφέρεται στην ανασκόπηση.
Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη ή καρκίνο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη και άγχος.
«Πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ζητήματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αρνητική εικόνα του σώματος, που μπορεί να μειώσει περαιτέρω το κίνητρό τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες άσκησης, ειδικά σε δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια», είπε η Jamieson.
Εκτός από το ότι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη βοήθεια του προσωπικού, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με τη μετακίνηση από και προς το γυμναστήριο. Οι συγκοινωνίες θεωρούνται μεν προσβάσιμες, αλλά τα συγκεκριμένα οχήματα δεν είναι πάντα αξιόπιστα ή κατάλληλα εξοπλισμένα ώστε να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες, είπαν οι ερευνητές.
Η επέκταση των προγραμμάτων κρατικής βοήθειας για τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να αντέξουν οικονομικά [την αγορά] εξοπλισμού γυμναστηρίου στο σπίτι, θα μπορούσε να βοηθήσει, είπε η ερευνήτρια.
«Η Medicaid έχει προγράμματα βοήθειας για άτομα με αναπηρία για να αγοράσουν υποστηρικτική τεχνολογία, αλλά δεν είναι πολύ γνωστά και καλύπτουν μόνο μηχανήματα άσκησης που κρίνονται απαραίτητα από το γιατρό ενός ατόμου».
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Disability and Rehabilitation.
Tags: ΑμεΑ, προσβασιμότητα αμεα