ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτεΐνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών

02 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Τα ευρήματα μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Saskatchewan (USask) σχετικά με τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει την όρεξη, δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών σε ζώα και ανθρώπους.

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature Communications Biology, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις επιδράσεις της μείωσης των λιπιδίων του πεπτιδίου που μοιάζει με νεσφατίνη-1 (NLP). Αυτό το πρόσφατα ταυτοποιημένο πεπτίδιο σχετίζεται με τη νεσφατίνη-1 (NESF-1), η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος.

«Διαπιστώσαμε ότι, τόσο η NESF-1, όσο και το NLP μειώνουν τη συσσώρευση λιπιδίων (λίπους) στα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα», δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Suraj Unniappan (PhD), καθηγητής στο Western College of Veterinary Medicine (WCVM). Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές του WCVM και του USask College of Medicine.

Ενώ έχουν γίνει στο παρελθόν αναφορές για τη επίδραση της νεσφατίνης-1 στη μείωση των λιπιδίων, ο Unniappan είπε ότι ο εντοπισμός του NLP και η κατανόηση της συμβολής του στη μείωση των λιπιδίων στα ανθρώπινα κύτταρα, αντιπροσωπεύουν νέες εξελίξεις στον τομέα της ενδοκρινολογίας.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε αυτά τα ευρήματα πράξη», είπε ο Unniappan. «Όμως τώρα έχουμε διαθέσιμους επιπρόσθετους, πολλαπλούς στόχους που θα μπορούσαν να διερευνηθούν για τη θεραπεία της νόσου των λιπιδίων και τις θεραπευτικές εξελίξεις».

Η ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας, αποτελεί μία ελπιδοφόρα είδηση, καθώς υπάρχει έλλειψη νέων θεραπειών για πολλές μεταβολικές ασθένειες - συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία). Ένα φάρμακο που βασίζεται σε ορμόνες εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2024, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα στον Καναδά αποκλειστικά για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

Σχετικά Άρθρα