Προσοχή στη χρήση του τραμπολίνου από μικρά παιδιά
19 September 2024, 09:00
Ομάδα παιδιάτρων των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι «η χρήση τραμπολίνου στο σπίτι αποθαρρύνεται έντονα». Συγκεκριμένα, τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, έδωσαν στη δημοσιότητα πρόσθετα δεδομένα σχετικά με σοβαρότατους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον νωτιαίο μυελό, που οδηγούν σε μόνιμη νευρολογική βλάβη.
Η Δρ Leana Wen. είναι γιατρός Επειγόντων Περιστατικών και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington. Προηγουμένως ήταν επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης και είναι μητέρα δύο παιδιών. Όταν η ίδια ρωτήθηκε πόσο επικίνδυνο είναι το τραμπολίνο για τα παιδιά, η ίδια απάντησε: «Υπήρχαν πάνω από 800.000 αναφερθέντες τραυματισμοί που σχετίζονται με τραμπολίνο μεταξύ 2009 και 2018, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Emergency Care.
Περισσότερες από 36.000 από αυτές τις περιπτώσεις, οδήγησαν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Περισσότερο από το 1/3 των τραυματισμών, αφορούσαν κατάγματα οστών. Το πιο κοινό σημείο τραυματισμού, ήταν τα χέρια και τα πόδια, αν και περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά υπέστησαν τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα. Τα παιδιά υπέστησαν διάφορους άλλους τραυματισμούς, όπως βλάβη στα εσωτερικά όργανα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να τραυματιστούν ενόσω παίζουν στα τραμπολίνα. Τα παιδιά συγκρούονται μεταξύ τους ενώ πηδούν ταυτόχρονα. Μπορεί να προσγειωθούν με λάθος τρόπο στο τραμπολίνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν επιχειρούν επικίνδυνους ελιγμούς, όπως τούμπες ή ανατροπές. Εάν το τραμπολίνο είναι ανυψωμένο, τα παιδιά μπορούν να πέσουν από το τραμπολίνο και να τραυματιστούν, πέφτοντας στο έδαφος. Μπορούν να χτυπήσουν τα ελατήρια ή το εξωτερικό πλαίσιο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, εξέδωσε μια δήλωση το 2012, στην οποία συνέστηνε την παύση της χρήσης ψυχαγωγικών τραμπολίνων στα παιδιά. Η Ακαδημία επιβεβαίωσε τη δήλωση και πάλι το 2020, αναφέροντας τη συχνότητα των τραυματισμών καθώς και την πιθανότητα σοβαρού, μη αναστρέψιμου τραυματισμού, ιδίως μόνιμης νευρολογικής βλάβης από τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα».