Πέντε λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα οδηγούν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης
08 Νοεμβρίου 2024, 10:00
Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση συνδέεται με πλήθος οφελών για την υγεία, όπως η διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Οι σύντομες «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας, μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά να παραμένει σε καλή κατάσταση, αλλά η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, δείχνει ότι η προσθήκη λίγων λεπτών έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα άσκησης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ειδικότερα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη με την υποστήριξη του British Heart Foundation (BHF).
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα υγείας και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από 14.761 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 54 ετών από 6 ομάδες στην κοινοπραξία Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep (ProPASS).
Παρακολούθησαν τις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης σε περιόδους 24 ωρών που περιλάμβαναν 6 διαφορετικές δραστηριότητες με την αντίστοιχη μέση χρονική διάρκεια:
-ύπνος — 7,1 ώρες
-καθιστική ζωή— 10,7 ώρες
-αργό περπάτημα (λιγότερα από 100 βήματα ανά λεπτό) — 1,6 ώρες
-γρήγορο περπάτημα (πάνω από 100 βήματα ανά λεπτό) — 1,1 ώρες
-ορθοστασία — 3,2 ώρες
-άσκηση (τρέξιμο, ποδηλασία) — 16 λεπτά.
Εκτίμησαν τον αντίκτυπο της αντικατάστασης ενός τύπου δραστηριότητας με επιπλέον 5, 10 και 20 λεπτά άσκησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιπλέον 5 λεπτά άσκησης (αναρρίχησης σκάλας, ποδηλασίας και τρεξίματος), συνδέθηκαν με ελαφρές μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ενώ κλινικά σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν μετά από επιπλέον 10 και 20 λεπτά καθημερινής άσκησης.
Οι λιγότερο επίπονες μορφές κίνησης, όπως η ορθοστασία ή το περπάτημα, είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η άσκηση είναι το κλειδί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο συγγραφέας Jo Blodgett, PhD, ανώτερος ερευνητής στο UCL Surgery & Interventional Science και στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας.
«Τα καλά νέα είναι ότι όποια κι αν είναι η φυσική σας ικανότητα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Αλλά αν θέλετε να αλλάξετε την αρτηριακή σας πίεση, το να αυξήσετε τις απαιτήσεις σας από το καρδιαγγειακό σύστημα μέσω της άσκησης θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Blodgett.