ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλοι μας χρειαζόμαστε άσκηση για να παραμείνουμε υγιείς

25 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, οι καθημερινές δραστηριότητες της ζωής δεν είναι αρκετές για κανέναν... Χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιου είδους άσκηση ώστε να έχουμε τα οφέλη της κίνησης στον οργανισμό μας και ειδικά να γλιτώσουμε από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. 

«Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται όλο και πιο σημαντική σήμερα, καθώς πολλές εργασίες και οικιακές δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο καθιστικές», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Adam Viktorisson, ερευνητής στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμπεριέλαβε 3.614 άτομα από την περιοχή Västra Götaland, 269 εκ των οποίων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 20 ετών που κάλυψε η μελέτη. Τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, 120 από αυτούς είχαν καταλήξει ή χρειάζονταν βοήθεια για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα δεδομένα για τη σωματική δραστηριότητα συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια. Σε ορισμένους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα βηματόμετρο για να φορούν.

«Το πώς και πότε πραγματοποιούμε σωματική δραστηριότητα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας. Στη μελέτη μας, οι σωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ελεύθερο χρόνο και τις μεταφορές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας ή στο νοικοκυριό δεν συσχετίστηκαν. 

Οι σωματικά απαιτητικές εργασίες συνδέονται συχνά με άγχος, λίγες ευκαιρίες για ανάκαμψη, ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικά φτωχότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τις θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας» αναφέρει ο ερευνητής.


Σχετικά Άρθρα