ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ παράγοντες που επιβραδύνουν τη γήρανση και όχι μόνο...

31 Μαΐου 2024, 16:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών, των ανδρών και των περισσότερων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων. Μάλιστα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι καρδιακές παθήσεις προκάλεσαν περίπου το 20% του συνόλου των θανάτων το έτος 2021. Ένας από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις , είναι η ηλικία. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υγιεινές για την καρδιά συμπεριφορές και η διαχείριση παραγόντων κινδύνου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, ανεξάρτητα από ηλικία.

Αυτές τις συνήθειες του τρόπου ζωής, η American Heart Association τις αποκαλεί "Life's Essential 8".

Στόχος των ερευνητών ήταν να μάθουν εάν μια διαδικασία που ονομάζεται «μεθυλίωση DNA», η οποία είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων, θα μπορούσε να επηρεάσει τη γήρανση των κυττάρων και τον κίνδυνο θανάτου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα για 5.682 ενήλικες, πάνω από τους μισούς από τους οποίους ήταν γυναίκες (56%), ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 56.

Αυτά τα άτομα έδωσαν συνεντεύξεις εκτός από τις φυσικές εξετάσεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Αξιολογήθηκαν επίσης με βάση τις συνήθειες του Life’s Essential 8 της American Heart Association.

Το Life’s Essential 8 περιλαμβάνει 4 κριτήρια:

-νυχτερινές ώρες ύπνου

-κάπνισμα

-σωματική δραστηριότητα

-διατροφή.

Περιλαμβάνει επίσης 4 κλινικές μετρήσεις:

- Δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

- σακχάρου στο αίμα

- χοληστερίνης

- πίεσης αίματος.

Με βάση όλους αυτούς τους παράγοντες, τα άτομα έλαβαν βαθμολογία σε κλίμακα 0-100, με το 100 να είναι η καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εδώ. Χρησιμοποίησαν επίσης 4 ακόμη εργαλεία για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας με βάση τη μεθυλίωση του DNA και ένα 5ο εργαλείο για τη μέτρηση της γενετικής τάσης των ανθρώπων προς την ταχεία βιολογική γήρανση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για τα επόμενα 11-14 χρόνια για να διερευνηθεί εάν ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο ή πέθαναν. Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι, όσο υψηλότερη βαθμολογία σημείωσαν οι συμμετέχοντες στο Life’s Essential 8, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Κάθε αύξηση 13 βαθμών στη βαθμολογία, τους απέφερε μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (35%), του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (36%) και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (29%)

Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υιοθετήσετε τις συμπεριφορές του Life’s Essential 8 είναι να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα για να επιτύχετε τους στόχους σας. Το να κάνετε αυτές τις συνήθειες μέρος της καθημερινότητάς σας, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας και στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.

Σχετικά Άρθρα