Οι καθημερινές βόλτες βοηθούν να ζήσουμε μία δεκαετία περισσότερο
21 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας - για παράδειγμα, μία καθημερινή βόλτα - θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, τα οποία συλλέχθηκαν μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας για την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών για τα έτη 2003-2006 (NHANES). Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ του 2019 καθώς και δεδομένα θανάτων του 2017 που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας.
Στη συνέχεια, η ομάδα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψει πώς διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας , θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Διαπίστωσαν ότι το 25% των ατόμων που ήταν πιο δραστήρια , σημείωσαν επίπεδα δραστηριότητας ισοδύναμα με περπάτημα 160 λεπτών κάθε μέρα με ρυθμό 3 mph.
Με βάση αυτό, υπολόγισαν ότι, αν όλοι οι άνθρωποι δραστηριοποιούνταν σωματικά σε αυτά τα επίπεδα, θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους από 78,6 σε 84 χρόνια — δηλαδή παραπάνω από 5 έτη.
Αντίθετα, η έλλειψη άσκησης συνδέθηκε με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά περίπου 6 έτη. Ωστόσο, εάν αυτά τα λιγότερο δραστήρια άτομα έκαναν επιπλέον 111 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, με το προσδόκιμο ζωής τους να αυξάνεται σχεδόν κατά 11 χρόνια.
Ο John Lowe, MD, γιατρός στο Restore Care που ειδικεύεται στην προληπτική ιατρική για την υγεία και τον τρόπο ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι το τακτικό περπάτημα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Συγκεκριμένα, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας, να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη και να μειώσετε τις πιθανότητές σας για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
«Το περπάτημα… μπορεί να είναι χρήσιμο για το μεταβολισμό της γλυκόζης, επειδή ως γνωστόν ενισχύει τις δράσεις της ινσουλίνης, που θα επέτρεπε την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και θα μειώσει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Μια βόλτα μετά τα γεύματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα».
Το τακτικό περπάτημα μπορεί επίσης να προστατεύσει τον οργανισμό από συστηματική φλεγμονή, σύμφωνα με τον Lowe, η οποία έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες παθήσεις σε επιδημιολογικές μελέτες.
«Η διατήρηση μιας ρουτίνας περπατήματος βοηθά στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία βοηθά στη βελτίωση της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της κυτταρικής υγείας», κατέληξε.
Συμπερασματικά, το περπάτημα μάς βοηθά να ζήσουμε περισσότερο επειδή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιομεταβολική υγεία. Για να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας, αρκεί να κάνουμε μικρές, ρεαλιστικές αλλαγές και να αυξήσουμε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση.