ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνημα body inclusivity: Αγνοεί τους κινδύνους υγείας που ενέχει η παχυσαρκία;

02 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Εν έτει 2024, μοιάζει αδιανόητο το να συζητάμε ακόμη για φαινόμενα body shaming και bullying, το οποίο βασίζεται στο γεγονός ότι κάποιος έχει περισσότερα ή λιγότερα κιλά από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Αντίθετα, ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα, μάς βοηθά όλο και περισσότερο να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, ανεξαρτήτως σωματοτύπου. Μία τέτοια προσέγγιση, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας θεώρηση για τη ζωή, ενώ αναγνωρίζει επίσης τους αποδεδειγμένους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Η συμπερίληψη σε ό,τι αφορά το σώμα (body inclusivity), σημαίνει αποδοχή και σεβασμό ενός ευρέος φάσματος σωματοτύπων και διασφάλιση ότι όλα τα άτομα αισθάνονται ότι έχουν αξία. Όλοι, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματός τους, είναι άξιοι σεβασμού και πρέπει να νιώθουν ευπρόσδεκτοι σε κάθε χώρο.

Το κίνημα του body inclusivity, αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και τα στερεότυπα που συχνά εξισώνουν τα πιο αδύνατα σώματα με την υγεία, και τα περισσότερα κιλά με τεμπελιά ή έλλειψη πειθαρχίας. Αυτά τα στερεότυπα, μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ενώ το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία, δεν είναι ο μοναδικός δείκτης υγείας. Πολλοί άνθρωποι με παραπάνω κιλά ζουν μία υγιή, δραστήρια ζωή και δεν αντιμετωπίζουν απαραίτητα χρόνιες παθήσεις. Αντίθετα, οι άνθρωποι που φαίνονται αδύνατοι, μπορεί να ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, να είναι αδρανείς ή να αντιμετωπίζουν μεταβολικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας.

"Ναι" στην αποδοχή, "όχι" στις ανθυγιεινές συνήθειες

Ωστόσο, στοιχεία από πολυάριθμες μελέτες υγείας, δείχνουν ότι το να είναι ένα άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και εγκεφαλικού. Για παράδειγμα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περιγράφουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες που συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, που όμως μπορούν να προληφθούν.

Ενώ γίνεται δεκτό ότι οφείλουμε να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, πρέπει να συζητάμε τα επιβλαβή αποτελέσματα που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά. Η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, δεν θα πρέπει να ισοδυναμούν με άγνοια του πόσο επιζήμια μπορεί να είναι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία για την υγεία.

Η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που περιγράφονται παραπάνω, είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνεται χωρίς να στιγματίζετε τους άλλους ή τον εαυτό σας. Το κλειδί είναι να κάνετε συνειδητές επιλογές. Διότι αν αγνοήσουμε απλά τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσιολογικού βάρους, της σωστής διατροφής και της άσκησης, θα φτάσουμε στο άλλο άκρο, να αποτελεί το κίνημα body inclusivity το άλλοθι κάποιων για μία ανθυγιεινή ζωή.

Σχετικά Άρθρα