ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κληρονομικότητα από τον πατέρα είναι πιο ισχυρή για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

22 Απριλίου 2025, 08:00

images

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το να έχετε μητέρα με Νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να μάς θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, μία νέα μελέτη καταλήγει στο ότι η πλευρά του πατέρα μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη εξάπλωση της πρωτεΐνης Τ (ταυ) στον εγκέφαλο, γεγονός που αποτελεί σημάδι της νόσου. Αυτό αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, the American Academy of the medical jourology.

Σημειώνεται βέβαια ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει κάποια αιτιώδη σχέση, αλλά δείχνει μόνο συσχέτιση. Έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από αυξημένη συσσώρευση πρωτεΐνης Τ από τους άνδρες συμμετέχοντες.

«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι τα άτομα με πατέρα με Αλτσχάιμερ ήταν πιο ευάλωτα στην εξάπλωση της ταυ στον εγκέφαλο, καθώς είχαμε υποθέσει ότι θα βλέπαμε περισσότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις σε άτομα με προσβεβλημένες μητέρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sylvia Villeneuve, PhD, του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 243 άτομα που είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ αλλά δεν είχαν προβλήματα μνήμης στη μέση ηλικία των 68 ετών. Το οικογενειακό ιστορικό ορίστηκε ως 1 ή και 2 γονείς με τη νόσο ή τουλάχιστον 2 αδέλφια με τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου και έκαναν τεστ για να παρατηρηθούν οι δεξιότητες σκέψης και μνήμης στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια, κατά τη διάρκειας της, καθώς παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για σχεδόν 7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 71 άτομα ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία είναι πρόδρομος της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πατέρα με τη νόσο και ιδίως οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν μεγαλύτερη εξάπλωση της πρωτεΐνης ταυ στον εγκέφαλο. Οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν επίσης αυξημένη συσσώρευση της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

«Η καλύτερη κατανόηση αυτών των τρωτών σημείων θα μπορούσε να μάς βοηθήσει να σχεδιάσουμε εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την προστασία από τη Νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Villeneuve.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είχε περιορισμούς, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι λευκοί αποτελούσαν την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλες ομάδες.



Σχετικά Άρθρα