Κατανοώντας την παχυσαρκία με τη βοήθεια παχύσαρκων γατιών
24 Ιουλίου 2024, 18:00
Έρευνες σε παχύσαρκες γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των παχύσαρκων γατών που σχετίζονται με τη διατροφή, έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει το έντερο των ανθρώπων, ανέφεραν ερευνητές πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.
Oι γάτες μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με το ανθρώπινο μικροβίωμα και η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αναφέρουν οι ερευνητές. Για τη μελέτη, οι ερευνητές τάισαν 7 παχύσαρκες γάτες με μια αυστηρά σχεδιασμένη διατροφή για 16 εβδομάδες. Η δίαιτα εξελίχθηκε από τη δωρεάν σίτιση με εμπορική τροφή για γάτες, σε μια ειδική δίαιτα απώλειας βάρους και στη συνέχεια σε σίτιση με περιορισμένες θερμίδες της τροφής για απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται προπιονικό οξύ, αυξήθηκε σε δείγματα κοπράνων γατών που έχασαν βάρος με τη δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί σε άλλα θηλαστικά ότι βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και στην προστασία από την παχυσαρκία και το διαβήτη. Αυτή η αύξηση στο προπιονικό οξύ σχετίστηκε με αύξηση του βακτηρίου του εντέρου Prevotella 9 copri, έδειξαν τα αποτελέσματα.
«Όταν οι γάτες ακολουθούν την ειδική δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους, το προπιονικό οξύ ανεβαίνει και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και στη συνέχεια μειώνεται όταν μπαίνουν ξανά στη δίαιτα συντήρησης», σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jenessa Weston, επίκουρη καθηγήτρια κτηνιατρικών κλινικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Αυτή η εργασία τονίζει ότι, όταν περιορίζουμε τις θερμίδες σε γάτες που είναι παχύσαρκες, μπορούμε να αλλάξουμε το μικροβιακό τους οικοσύστημα - και αυτές οι αλλαγές που βλέπουμε πιθανότατα σχετίζονται με κάποια μεταβολικά αποτελέσματα».
Τέλος, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου των γατών, θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς η δίαιτα επηρεάζει το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, κατέληξε η Weston.
Tags: μικροβίωμα, Παιδική παχυσαρκία, Παχυσαρκία