ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τακτική άσκηση επί χρόνια επηρεάζει θετικά την αποθήκευση λίπους

13 September 2024, 10:00

images

Το παράξοδο που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι ένα άτομο μπορεί να δείχνει υπέρβαρο αλλά να έχει μικρότερο ποσοστό λίπος στο σώμα του από κάποιον που δείχνει πιο αδύνατος. Τα άτομα με παχυσαρκία που ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό της κοιλιάς και μπορούν να αποθηκεύουν λίπος εκεί πιο αποτελεσματικά από τα παχύσαρκα άτομα που δεν ασκούνται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν τα αποτελέσματα της πολυετούς τακτικής άσκησης στον λιπώδη ιστό. Έτσι, συνέκριναν δύο ομάδες ενηλίκων με παχυσαρκία: 16 άτομα που ανέφεραν ότι ασκούνταν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 2 χρόνια - ο μέσος όρος ήταν 11 χρόνια, και 16 άτομα που δεν είχαν ασκηθεί ποτέ τακτικά αλλά είχαν παρόμοια σωματική μάζα λίπους και το βάρος. Η ομάδα πήρε δείγματα λιπώδους ιστού της κοιλιάς ακριβώς κάτω από το δέρμα και από τις 2 ομάδες.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν, είχαν διακριτά δομικά και βιολογικά χαρακτηριστικά στο λιπώδη ιστό τους που αύξαναν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους εκεί. Όσοι δεν ασκούνται, δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, οι ασκούμενοι είχαν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, μιτοχόνδρια και ευεργετικές πρωτεΐνες και λιγότερο από έναν τύπο κολλαγόνου που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και λιγότερα κύτταρα που προκαλούν φλεγμονή.

Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί το πιο υγιές μέρος για την αποθήκευση λίπους, είναι ο λιπώδης ιστός ακριβώς κάτω από το δέρμα όπου ελήφθησαν τα δείγματα, που ονομάζεται υποδόριος λιπώδης ιστός. Η αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης λίπους μέσω της άσκησης, μειώνει την ανάγκη αποθήκευσης λίπους σε ανθυγιεινά μέρη, όπως στο λιπώδη ιστό γύρω από τα όργανα ή στα ίδια τα όργανα.

«Σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη μας στην οποία εξετάσαμε τα αποτελέσματα 3 μηνών προπόνησης στον λιπώδη ιστό, γενικά βλέπουμε ότι αυτές οι διαφορές είναι πιο έντονες στους ανθρώπους που ασκούνται τακτικά για χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκούνται», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινηματογραφικής επιστήμης στο UM School of Kinesiology.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι, εκτός από το ότι είναι ένας τρόπος για να καίτε θερμίδες, η τακτική άσκηση για αρκετούς μήνες έως χρόνια φαίνεται να τροποποιεί το λιπώδη ιστό σας, με τρόπους που σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε το σωματικό σας λίπος υγιέστερα», κατέληξε ο Horowitz.

Σχετικά Άρθρα