ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης βοηθάει στην αποκατάσταση από εγκεφαλικό

19 Αυγούστου 2024, 07:00

images

Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό, μία κατάσταση στην οποία το αίμα και το οξυγόνο δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο. Ενώ το εγκεφαλικό είναι μια αντιμετωπίσιμη ιατρική κατάσταση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι εκ των 2/3 των επιζώντων από εγκεφαλικό θα χρειαστούν αποκατάσταση, η οποία, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, μπορεί να περιλαμβάνει λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και άλλα.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μετά από εγκεφαλικό προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου υποτροπής του εγκεφαλικού και της βελτιωμένης συνολικής αποκατάστασης.

Πρόσφατη μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η επανάληψη σετ διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) διαρκείας 1 λεπτού ήταν πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της αερόβιας φυσικής κατάστασης μετά από ένα εγκεφαλικό από την παραδοσιακή, συνεχή, μέτριας έντασης άσκηση.

"Το εγκεφαλικό είναι μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν την άσκηση ως βασικό συστατικό των προγραμμάτων αποκατάστασης για την προώθηση της αποκατάστασης και τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του εγκεφαλικού και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού μελλοντικά", δήλωσε ο Ada. Tang, PT, PhD, φυσιοθεραπευτής, καθηγητής και βοηθός κοσμήτορας Επιστήμης Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο McMaster και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι τα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης είναι χαμηλά σε άτομα με εγκεφαλικό, συχνά σε επίπεδα που είναι ανεπαρκή για την εκτέλεση δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνουμε καθημερινά, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το γρήγορο περπάτημα», εξήγησε ο Tang στο Medical News Today. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις για τη συμμετοχή στην άσκηση μετά από εγκεφαλικό όπως η εύρεση χρόνου για να την ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι θεραπευτές μπορεί να διστάζουν να ωθήσουν τους ασθενείς με εγκεφαλικό σε υψηλότερες εντάσεις άσκησης παρά την έρευνα που υποδηλώνει ότι η πιο έντονη άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν την ένταση της άσκησης χαμηλότερη. Θεωρήσαμε ότι η HIIT θα ήταν μια σημαντική, εφικτή και χρονικά αποδοτική επιλογή για άσκηση μετά από εγκεφαλικό», προσέθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Stroke.


Σχετικά Άρθρα