Η άσκηση μειώνει το στρες και στα παιδιά
14 September 2023, 18:00
Η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και οι διάφορες εξεταστικές περίοδοι βρίσκονται προ των πυλών. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος εάν ασκούνται αρκετά σε καθημερινή βάση. Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Ισχύει όμως αυτό και για τα παιδιά; Τα βοηθά η άσκηση να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται στο σχολείο προκειμένου να επιτύχουν; Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Manuel Hanke και τον Δρ Sebastian Ludyga από το Τμήμα Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας, εξέτασε πρόσφατα την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στα επίπεδα άγχους των παιδιών. Τα ευρήματά τους εμφανίζονται στο Journal of Science and Medicine in Sport.
Για τη μελέτη τους, φόρεσαν σε 110 παιδιά μεταξύ 10 και 13 ετών έναν αισθητήρα που παρακολουθεί την καθημερινή τους κίνηση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια, έφεραν τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο σε 2 διαφορετικές στιγμές για να ολοκληρώσουν μια αγχωτική εργασία και μια εργασία ελέγχου η οποία δεν προκαλούσε άγχος. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σωματική αντίδραση στρες των παιδιών μέσω της συγκέντρωσης της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο σάλιο τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην πραγματικότητα παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη από τα παιδιά που ήταν λιγότερο δραστήρια.
Μία πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα θα μπορούσε να είναι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, λέει ο Sebastian Ludyga. "Όταν τα παιδιά τρέχουν τακτικά, κολυμπούν, σκαρφαλώνουν κ.λπ., ο εγκέφαλος μαθαίνει να συνδέει την αύξηση της κορτιζόλης με κάτι θετικό. Η αντίδραση του σώματος έχει πάντα και ένα γνωστικό στοιχείο: αυτή η θετική συσχέτιση βοηθά στην πρόληψη της αύξησης της συγκέντρωσης της κορτιζόλης σε πολύ υψηλό επίπεδο και σε καταστάσεις εξετάσεων».
Εκτός από την ανάλυσή τους στα δείγματα σάλιου, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις γνωστικές αντιδράσεις στην εργασία η οποία προκαλούσε στρες, καταγράφοντας τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει αυτά τα δεδομένα. "Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη. Μερικοί από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό στην πιο ακραία μορφή του - ένα μπλακ άουτ", εξηγεί ο Hanke. Η ομάδα στοχεύει τώρα να προσδιορίσει εάν η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης επίδραση σε αυτές τις γνωστικές επιδράσεις του στρες.