ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη της οστικής απώλειας σε άτομα που αδυνατίζουν με φάρμακα

29 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Η απώλεια βάρους βοηθάει τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα ή υπέρβαρα να διαχειριστούν την κατάστασή τους και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υπνική άπνοια, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λαμβάνουν αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 όπως το Ozempic, το Wegovy και το Zepbound για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος.

«Η οστική πυκνότητα θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι φτάνουμε στο μέγιστο της οστικής μας μάζας μέχρι την ηλικία των 30 ετών και μετά αρχίζουμε να χάνουμε οστική μάζα καθώς περνάμε τα 30 μας», δήλωσε η Jennifer Sacheck-Ward, PhD, καθηγήτρια πρόληψης και ευεξίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Milken του Πανεπιστημίου George Washington.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ένα φάρμακο GLP-

1. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Δανία. Περιλάμβανε 195 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών που ζούσαν με παχυσαρκία αλλά όχι με διαβήτη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, ήταν 43 και σχεδόν τα 2/3 ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αρχικά μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για 8 εβδομάδες, με πρόσληψη 800 θερμίδων ανά ημέρα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατένειμαν τυχαία τα άτομα σε 1 από τις ακόλουθες 4 ομάδες για 52 εβδομάδες: ένα πρόγραμμα άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης, καθημερινές ενέσεις λιραγλουτίδης, συνδυασμό άσκησης και λιραγλουτίδης ή ομάδα χωρίς θεραπεία (εικονικό φάρμακο).

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σαρώσεις DEXA για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας στο ισχίο, στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και στο αντιβράχιο. Αυτές οι σαρώσεις έγιναν πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και ξανά στο τέλος της περιόδου θεραπείας των 52 εβδομάδων.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 13 κιλά ενώ ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων για 8 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας 52 εβδομάδων, τα άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, έχασαν συνολικά 6,8 κιλά.

Εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης και λιραγλουτίδης, διατήρησαν την απώλεια βάρους τους και τα άτομα στην ομάδα συνδυασμού έχασαν επιπλέον βάρος (16,7 συνολικά).

Η ομάδα συνδυασμού σημείωσε επίσης μεγαλύτερες ποσότητες απώλειας λίπους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Επιπλέον, οι ομάδες είδαν διαφορετικές αλλαγές στην οστική πυκνότητα. Στην ομάδα συνδυασμού άσκησης και λιραγλουτίδης, η οστική πυκνότητα στο ισχίο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ήταν παρόμοια με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου - που σημαίνει ότι αυτή η ομάδα διατήρησε την υγεία των οστών.

Τέλος, η ομάδα της λιραγλουτίδης, είδε μεγαλύτερη μείωση στην οστική πυκνότητα στο ισχίο και στην κάτω σπονδυλική στήλη σε σύγκριση με την ομάδα άσκησης. Αυτό υποδηλώνει ότι η άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Σχετικά Άρθρα