ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aπώλεια βάρους που οφείλεται στην άσκηση: Γιατί σε κάποιους λειτουργεί και σε άλλους όχι

17 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Είναι γνωστό ότι η άσκηση οδηγεί στην καύση λίπους. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι για άλλους, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν ο μηχανισμός πίσω από την απώλεια ή την απόκτηση βάρους, είναι τόσο απλός όσο νομίζουμε. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει προηγουμένως μια πρωτεΐνη με το όνομα "PGC-1⍺", που φαίνεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα που έχει η άσκηση σε κάθε οργανισμό.

Ωστόσο, το αν μια αυξημένη ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης οδηγεί πραγματικά σε αυτά τα αποτελέσματα ή όχι, δεν έχει αποδειχτεί, καθώς ορισμένα πειράματα το κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ενώ άλλα όχι. Πιο πρόσφατα, ο ενδοκρινολόγος Ogawa Wataru του Πανεπιστημίου του Κόμπε καθώς και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικές διαφορετικές εκδοχές αυτής της πρωτεΐνης, όπως αναφέρει το Science Daily.

Ο Ogawa εξηγεί: «Αυτές οι νέες εκδόσεις PGC-1α, που ονομάζονται «b» και «c», έχουν σχεδόν την ίδια λειτουργία με τη συμβατική έκδοση «a», αλλά παράγονται στους μύες πάνω από 10 φορές περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ η έκδοση a δεν παρουσιάζει τέτοια αύξηση». Ως εκ τούτου, η ομάδα του ξεκίνησε να αποδείξει την ιδέα ότι είναι οι εκδόσεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, και όχι η μέχρι τώρα γνωστή έκδοση, είναι αυτές που ρυθμίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Ο Ogawa και η ομάδα του, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Molecular Metabolism, διαπίστωσαν ότι, ενώ όλες οι εκδόσεις της πρωτεΐνης προκαλούν παρόμοιες βιολογικές αντιδράσεις, τα διαφορετικά επίπεδα παραγωγής τους, έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία του οργανισμού.

Η έλλειψη των εναλλακτικών εκδόσεων b και c της PGC-1⍺, σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν προσαρμόζεται στα ερεθίσματα της σωματικής άσκησης, με αποτέλεσμα τέτοια άτομα να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο και να καίνε λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

«Έτσι, η υπόθεση ότι τα γονίδια στους σκελετικούς μύες καθορίζουν την ευαισθησία στην παχυσαρκία, ήταν σωστή», δήλωσε ο Ogawa.

Τέλος, ανακάλυψαν  ότι η παραγωγή των εκδόσεων b και c στον καφέ λιπώδη ιστό, αυξάνεται όταν τα ζώα εκτίθενται στο κρύο και ότι η θερμοκρασία του σώματος των ατόμων που δεν μπορούν να παράγουν αυτές τις εκδόσεις, μειώθηκε σημαντικά υπό αυτές τις συνθήκες.

Η ομάδα διεξάγει τώρα έρευνα για να ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή των εκδόσεων b και c της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σχετικά Άρθρα