Άθληση σε κρύα ατμόσφαιρα για περισσότερες καύσεις
13 Ιανουαρίου 2021, 10:00
Η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο όταν έχει κρύο φαίνεται ότι κάνει θαύματα στο αδυνάτισμα αρκεί να αποφύγουμε τις υπερβολές. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.
Η καναδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο στην πόλη Sudbury στο Οντάριο υποστηρίζει ότι η εντατική άσκηση σε ψυχρή ατμόσφαιρα (κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου) μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις συγκριτικά με την προπόνηση σε εσωτερικό, θερμαινόμενο χώρο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, ενώ η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι καλύτερη για την καύση λίπους συγκριτικά με την άσκηση μέτριας έντασης. Ωστόσο και η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα καύσης των θερμίδων.
Στην έρευνα, μια ομάδα υπέρβαρων ενηλίκων μέτριας φυσικής κατάστασης συμμετείχαν σε δυο συνεδρίες άσκησης υψηλής έντασης. Και στις δύο περιπτώσεις ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα ποδηλασίας δέκα λεπτών με σχεδόν το μέγιστο των δυνάμεών τους (90%). Το σπριντ ποδηλασίας ακολούθησε μια περίοδος ποδηλασίας στο 30% της μέγιστης αναπνευστικής ικανότητας για 90′.
Στην μία συνεδρία οι αθλούμενοι έκαναν ποδήλατο στους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην άλλη στους 0 βαθμούς Κελσίου. Κατά την διάρκεια και των δυο συνεδριών, οι ερευνητές μετρούσαν την θερμοκρασία δέρματος και σώματος των συμμετεχόντων, τους παλμούς της καρδιάς και την κατανάλωση οξυγόνου από τον μηριαίο μυ. Όπως φάνηκε, η άσκηση υψηλής έντασης στο κρύο οδήγησε σε αύξηση κατά 358% της οξείδωσης των λιπιδίων κατά την διάρκεια της άσκησης συγκριτικά με την υψηλής έντασης προπόνηση στους 21 βαθμούς Κελσίου.
Φυσικά και η άσκηση στους μηδέν βαθμούς δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστική λύση, γι ‘ αυτό και οι ερευνητές δεν την συστήνουν. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η εκγύμναση σε κρύο περιβάλλον αποτελεί ένα πρόσθετο καλό σε ό,τι αφορά τις καύσεις θερμίδων.
Πάντως τέτοια "πειράματα" είναι καλό να μην δοκιμάζονται από άτομα αγύμναστα με παραπάνω κιλά άτομα, και από ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Η συμβουλή ειδικού γιατρού και γυμναστή είναι απαραίτητη!