ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμα κι ένας μικροσκοπικός κήπος στην πόλη ωφελεί την υγεία μας

30 Μαΐου 2024, 18:00

images

Η καθημερινή ενασχόληση ακόμα και με λίγες γλάστρες ή έναν μικρό κήπο στην πόλη, μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο να διατηρήσει τη σωματική και ψυχική του ευεξία.

Αν μάλιστα ο κήπος μας περιέχει και πλούσιο, εμπλουτισμένο χώμα, έχουμε μετρήσιμα οφέλη στην αντίστασή μας στα βακτήρια και την "απάντηση" του οργανισμού μας σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μελέτης ενός μεταδιδακτορικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, του Δρ Mika Saarenpaa που ασχολείται με τη Βιολογία και το Περιβάλλον, ο οποίος σχολίασε ότι "τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά καθώς συνδέουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με την επαφή με τη φύση και υποδηλώνουν ότι η αστικοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου που το απομάκρυνε από την επαφή με το χώμα και τα φυτά, είχε αντίκτυπο και στις ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα".

Εκτός όμως από την πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη, έχει αποδειχτεί από πολλές επιστημονικές εργασίες ότι η ενασχόληση με την κηπουρική, είναι μία πολύ καλή ενασχόληση για μεγαλύτερους ενήλικες που έχουν ανάγκη κινητοποίησης και άσκησης αλλά βαριούνται να κάνουν κάποιο άθλημα ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους για λόγους υγείας και μειωμένης κινητικότητας.

Η κηπουρική παρέχει πολλά οφέλη και στην ψυχολογία καθώς το άτομο βιώνει την ικανοποίηση να παρακολουθεί την ανάπτυξη ενός ζωντανού οργανισμού για τον οποίο είναι υπεύθυνος και απαραίτητος. Τα φυτά, ειδικά τα λουλούδια, δίνουν χαρά και παρέχουν χαλάρωση και σε νεαρότερα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες ημερησίως και έχουν ανάγκη όταν επιστρέψουν στο σπίτι, να ξεχάσουν τα προβλήματα και να κάνουν κάτι χαλαρωτικό...

Κανείς βέβαια δεν μιλάει για βαριές δουλειές που απαιτούν μεγάλο κόπο, όπως το βαθύ σκάψιμο ή το συνεχές σκύψιμο στο έδαφος. Όταν γίνεται λόγος για κηπουρική το μυαλό μας, πρέπει να πηγαίνει σε πότισμα, σκάλισμα, ξεχορτάριασμα, κόψιμο μερικών ξερών φύλων, και γενικά στην ήπια, καθημερινή ή εβδομαδιαία περιποίηση λίγων φυτών.

Σχετικά Άρθρα