Το τσάϊ ίσως είναι το απόλυτο φάρμακο της φύσης
10 Ιανουαρίου 2020, 09:10
"Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες". Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, Δρ Xinyan Wang.
Στην έρευνα των Κινέζων επιστημόνων συμμετείχαν 100.902 εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα China-PAR. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ιστορικό καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου,ούτε είχαν παρουσιάσει ποτέ κάποιο είδος καρκίνου. Αρχικά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: πότες τσαγιού (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και σε άτομα που έπιναν τσάι ποτέ ή λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης όλων των εθελοντών ήταν τα 7,3 χρόνια.
Όπως αποδείχτηκε, η συχνή κατανάλωση τσαγιού οδηγεί σε πιο υγιή ζωή και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για παράδειγμα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι συχνοί πότες τσαγιού ηλικίας 50 ετών θα αναπτύσσουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο 1,41 χρόνια αργότερα και θα ζήσουν 1,26 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν τσάι. ή πίνουν περιστασιακά.
Εξάλλου, οι συστηματικοί πότες τσαγιού είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Ο Δρ Dongfeng Gu, επίσης από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, σχολίασε για την έρευνα: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις στο τσάι, δηλαδή οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στο σώμα μακροπρόθεσμα. Έτσι, η συχνή πρόσληψη τσαγιού για μια εκτεταμένη περίοδο μπορεί να είναι απαραίτητη για την καρδιοπροστατευτική δράση».
Τέλος, σε άλλη ανάλυση ανά τύπο τσαγιού, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, θανατηφόρο καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από όλες τις αιτίες. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με το μαύρο τσάι.
Οι αναλύσεις ανά φύλο έδειξαν ότι οι προστατευτικές επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης τσαγιού ήταν έντονες και ισχυρές για τους άνδρες, αλλά μόνο μέτριες για τις γυναίκες. Ο Δρ Wang εξήγησε ότι «ένας λόγος ίσως είναι ότι το 48% των ανδρών ήταν συχνοί καταναλωτές τσαγιού σε σύγκριση με μόλις το 20% των γυναικών ενώ είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο».
Tags: Καρδιά, Καρδιαγγειακά, Τσάι