Μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών για πιο υγιή αγγεία
05 Οκτωβρίου 2020, 09:00
Έρευνα από την Σχολή Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ECU και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition, αναφέρουν ότι συγκεκριμένη διατροφή με λαχανικά μπορεί να "σώσει" τα αγγεία μας.
Η πολυετής μελέτη των διατροφικών συνηθειών 684 μεσήλικων γυναικών από την Αυστραλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες. Αυτή η εναπόθεση ασβεστίου, καθώς και χοληστερόλης, σχηματίζει την αθηρωματική πλάκα που μειώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία, οδηγώντας σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως εξηγεί στη μελέτη η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Lauren Blekkenhorst, η αυξημένη κατανάλωσης "σταυρανθών" λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που είχαν διαπιστώσει παλαιότερες έρευνες, περιγράφοντας και τον ακριβή μηχανισμό για αυτό. Μάλιστα, η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λαχανικά αυτά, φαίνεται ότι εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία μας.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών κάθε μέρα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες αυξημένης συσσώρευσης ασβεστίου στην αορτή σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγο ή και καθόλου. Βέβαια δεν πρέπει να θεωρούμε ότι λύσαμε το πρόβλημα απλά τρώγοντας μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, διευκρινίζει η Δρ Blekkenhorst, η οποία ωστόσο προτείνει την κατανάλωση διαφόρων λαχανικών καθημερινά για καλή υγεία.
Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας χαιρέτισε την πρόσφατη έρευνα, με τη Διευθύντρια Beth Meertens να εκφράζει προσδοκίες για περαιτέρω μελέτη στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία και πίσω από το μεγαλύτερο ποσοστό τους (65,5%) κρύβεται η κακή διατροφή. Οι οδηγίες του προς τους Αυστραλούς περιλαμβάνουν μια διατροφή με τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών καθημερινά, καθώς επίσης φρούτα, θαλασσινά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και υγιεινά έλαια από ξηρούς καρπούς και σπόρους.